Now Reading:
Županije na sjeveru Hrvatske složne: Nužna je decentralizacija domova za starije – najveći problem manjak kapaciteta
Full Article 7 minutes read

Županije na sjeveru Hrvatske složne: Nužna je decentralizacija domova za starije – najveći problem manjak kapaciteta

Na nedavno održanom sastanku župana održanom razgovaralo se o aktivnostima za nastavak decentralizacijskih procesa vezanih uz domove starije i nemoćne.

Naime, kako je potreba za smještaj u domovima postala sve veća, županije traže da se pravo vlasništva domova prenese na njih te da dobe veća upravljačka prava da bi se povećale socijalne usluge i mjere.

Kod županija na sjeveru Hrvatske provjerili smo kakvo je njihovo stajalište vezano uz decentralizaciju te kakve bi to promjene donijelo na području socijalne skrbi.

Koprivničko-križevačka županija: Prvi u Hrvatskoj pokrenuli sufinanciranje smještaja i u privatnim domovima

– Rješavanje pitanja decentralizacije u sustavu socijalne skrbi i prijenosa vlasništva nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na osnivača Doma, pokrenuto je na inicijativu župana Darka Korena i Koprivničko-križevačke županije o čemu se raspravljalo i na nedavnoj sjednici Hrvatske zajednica županija – rekli su nam iz Koprivničko-križevačke županije.

Ističu kako uređenje zemljišno-knjižnog stanja očekuju do kraja 2021. godine. Smatraju kako je neprihvatljivo da je HZMO formalni vlasnik nekretnina domova za starije i nemoćne osobe u cijeloj državi, a institucionalna skrb o starijim osobama decentralizirana je na jedinice regionalne samouprave 2001. godine bez akta o prijenosu nekretnina.

Na cijenu usluge smještaja prijenos vlasništva ne bi utjecao, dodaju, no imali bi više mogućnosti za poboljšanje uvjeta s obzirom na to da ne bi bilo potrebno tražiti suglasnost HZMO-a za realizaciju planiranih aktivnosti koje se tiču obnove i ulaganja u nekretnine. A upravo su znatna ulaganja prijeko potrebna takvim ustanovama.

– Podsjećamo da je Koprivničko-križevačka županija prošle godine u suradnji s županijskim Savjetom za starije prva u Hrvatskoj pokrenula sufinanciranje smještaja i u privatnim domovima za starije osobe za što je drugu godinu zaredom osigurano milijun kuna izvornih sredstava. Županija tako sufinancira smještaj za oko 350 korisnika što je malo više od trećine ukupnih smještajnih kapaciteta na području županije – ističu iz Županije.

Krapinsko-zagorska županija za decentralizaciju u punom smislu te riječi

– Podržavamo nastojanja županija i decentralizaciju, ali u punom smislu te riječi, što podrazumijeva ne samo prenošenje ovlasti nego i fiskalno praćenje i ostale komponente održivosti takvih ustanova. Prioritet u financiranju smještaja trebao bi biti usklađivanje prihoda i rashoda na godišnjoj razini kako bi sustavi bili dugoročno fiskalno održivi. Važno je da socijalne usluge i naknade budu dobro ciljane, odnosno ciljane prema onim korisnicima koji imaju najveće potrebe. Sve zemlje OECD-a zahtijevaju da korisnici sudjeluju u plaćanju hrane i smještaja u institucijskim oblicima skrbi, osim onih koji su financijski najugroženiji – kazali su nam iz Krapinsko-zagorske županije.

Nužno je, ističu, propisivanje minimalnih standarda usluga za starije osobe, izrađivanje smjernica u pogledu uvjeta prostora, opreme i radnika za pružanje socijalnih usluga starijim osobama u mreži te definiranje mjerila za utvrđivanje usklađenosti s minimalnim standardima kvalitete socijalnih usluga za starije osobe. Također, nužno je poticanje razvoja institucijskih oblika skrbi za starije u područjima u kojima takvi oblici nisu razvijeni te u skladu s ciljem deinstitucionalizacije, omogućavanje starijim osobama da što duže ostanu živjeti u vlastitom domu uz unaprjeđenje kvalitete života i aktivno sudjelovanje u zajednici.

– Potrebno je razviti kapacitete za pružanje socijalnih usluga. Trebalo bi se usmjeriti, također, i na bolju povezanost organizacija civilnog društva koje bi mogle istaknuti važnost volontiranja i socijalnog uključivanja mladih u pružanje pomoći socijalno ugroženim skupinama. Potrebno je razvijati usluge namijenjene očuvanju i unaprjeđenju mentalnog zdravlja, usluge palijativne skrbi, razvoj socijalnog poduzetništva i zadruga te udomiteljstvo – kažu iz Županije.

Osim toga, dodaju, potrebno je intenzivirati vertikalnu komunikaciju, jačati regionalni pristup razvoju socijalnih usluga, uz istovremeno koordiniranje i povezivanje na nacionalnoj razini.

Međimurska županija: U infrastrukturu se ulagalo neovisno o vlasništvu

Promjena vlasništva za Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec, konkretno za korisnike zgrade Depadanse (o kojoj se u ovdje radi) u smislu poboljšanje kvalitete života i rada neće utjecati jer se u infrastrukturu ulagalo svih ovih godina neovisno o vlasništvu, zaposlen je dovoljan broj djelatnika, uređena je infrastruktura, okoliš…ali utjecat će na javljanje na javne pozive za projekte jer se kod prijava traži dokaz vlasništva, rekli su nam iz Međimurske županije.

– Osnivači domova su jedinice regionalne uprave, a samo nekolicine država. Pitanje vlasništva nije riješeno samo za oko 10 zgrada, tako da mislim da rješenje situacije neće uvelike utjecati ni na cijenu ni na kvalitetu smještaja. Većina domova ulagala je u infrastrukturu bez obzira na vlasništvo, jer starije i nemoćne osobe ne mogu biti smještene u bilo kakvim, neadekvatnim prostorima. Svako će utjecati na adaptacije i dogradnje zbog dobivanja građevinskih dozvola koje se ne mogu dobiti bez dokaza o vlasništvu, tako da u određenoj mjeri može utjecati na povećanje smještajnih kapaciteta. Domovima će se otvoriti i mogućnost javljanja na javne pozive – kazali su iz Županije.

Varaždinska županija: Prijavljena četiri projekta izgradnje i opremanja zgrada dnevnog boravka za starije osobe

Varaždinska županija je Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u studenom 2020. godine podnijela zahtjev za prijenos prava vlasništva na nekretnini na kojoj su izgrađene zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin.

– Od Ministarstva smo dobili odgovor da je zahtjev proslijeđen Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje koji mora provesti postupak besplatnog prijenosa prava vlasništva. Prvi zahtjev za besplatan prijenos bio je podnesen izravno Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje još 2019. godine, kada smo pripremali projekt izgradnje dnevnog centra, no tada nam je odgovoreno da takav prijenos nije moguć. Nadamo se da će se prijenos prava vlasništva izvršiti u razumnom roku. Sve činjenice, kao što je popis i amortizirana vrijednost stvari, koje bi bile predmetom prijenosa prava vlasništva su poznate i nema razloga da taj postupak ne bude završen do kraja lipnja ove godine – kažu u Varaždinskoj županiji.

Konkretno, za ustanovu to znači da novu dodanu vrijednost, primjerice poboljšanja izvršena radovima više ne knjiži kao ulaganje u tuđe vlasništvo. Samo prenošenje prava vlasništva na nekretnini ne bi izravno utjecalo na cijenu usluge smještaja, no činjenica jest da sadašnju cijenu treba uskladiti s ekonomskom cijenom, te da treba ulagati u interijer postojeće zgrade i njezino opremanje. To će ujedno omogućiti i da osnivač ulaže financijska sredstva u uređenje zgrada Doma, dodaju iz Županije.

– S obzirom na podatke o broju osoba koje sada čekaju smještaj u Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin, ustanove čiji je osnivač Varaždinska županija prijavile su na poziv „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza, KK.08.1.3.04 – inačica 5“ četiri projekta izgradnje i opremanja zgrada dnevnog boravka za starije osobe u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu, koje će se moći koristiti i za uslugu smještaja starih i nemoćnih osoba – dodaju iz Varaždinske županije.

Zagrebačka županija nema dom za starije i nemoćne u svom vlasništvu i nije osnivač ni jednog doma. Trenutno na području županije postoji oko 130 pružatelja socijalnih usluga.

m.furlan / sjever.hr 21.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.