Now Reading:
ZIMA NIJE RAZLOG ZA ODUSTAJANJE OD VJEŽBANJA!
Full Article 4 minutes read

ZIMA NIJE RAZLOG ZA ODUSTAJANJE OD VJEŽBANJA!

Zimske mjesece najčešće povezujemo sa boravkom u zatvorenom prostoru, teškom hranom i gomilanjem viška kilograma.

Vježbanje tijekom hladnih zimskih mjeseci predstavlja izazov, no ne smijete odustati ili zanemariti taj oblik fizičke aktivnosti jer je itekako bitan u očuvanju imuniteta.

Unatoč neugodnom osjećaju hladnoće, svima nam je jasno da je vrijeme provedeno na svježem zraku ugodnije i zdravije od onog provedenog u zatvorenom prostoru, a dodatnu motivaciju stvara činjenica da na niskim temperaturama tijelo troši dodatne kalorije kako bi se zagrijalo i zadržalo toplinu.

Strah broj jedan za većinu predstavlja hladan zrak. Izlaskom na hladnoću, kada temperature padnu ispod nule, prvih nekoliko udaha hladnog zraka može dovesti do peckanja u grlu i plućima, no, koliko je to zapravo štetno? Zdrav dišni sustav može se prilagoditi ogromnom rasponu različitih uvjeta, a hladnoća je jedan od njih. Zrak na svom putu do pluća prolazi kroz nos ili usta gdje se zagrijava i vlaži – optimalno do temperature našeg organizma. Dakle, zrak do kraja dišnog sustava dolazi dovoljno zagrijan da ne nanese štetu zdravim plućima. Slobodno zaboravite bronhitise i upale pluća jer njih uzrokuju virusi i bakterije, a ne hladan zrak. Ako vam hladnoća ipak stvara neugodu, lagana marama („buff“) preko usta pomoći će dodatno zagrijati zrak prije samog ulaska u dišni sustav.

Iako je vani hladno, postoje razne aktivnosti na otvorenom koje će vam biti zabavne i uz koje ćete zaboraviti na hladnoću, pogotovo ako ste u društvu prijatelja ili obitelji. Neke uobičajene aktivnosti također troše kalorije. Dobro zabundajte svoje najmlađe i grudajte se, čistite snijeg, sanjkajte, jer osim što ćete se dobro zabaviti i ugrijati, na taj ćete način potrošiti i nešto kalorija te ostati aktivni.

Zima je zapravo jedino vrijeme kada možete iskušati i neke druge sportove kao što su skijanje, skijaško trčanje, snowboarding, klizanje, hokej. Iako nam trenutna epidemiološka situacija otežava odlazak u susjedne zemlje na zimovanje, predlažem vam aktivnosti kao što su hodanje, planinarenje, joggiranje ili trčanje, sanjkanje. To će biti dobar start za postizanje ljetne figure za plažu jer će ljeto stići brže nego što mislite. 

Za zimski trening na otvorenom uvijek se odjenite kao da je vani za oko 5°C toplije nego što zapravo jest. Na samom početku će vam biti hladno, no tijelo će se vrlo brzo zagrijati. Blizu tijela obucite sintetičku odjeću jer uklanja znoj, dok pamuk zadržava vlagu. Ne zaboravite sa sobom ponijeti i kapu, jer se čak 40% topline izgubi upravo preko glave, dok rukavice čuvaju prste od ozeblina.

Pijte mnogo tekućine – zato što vani nije toplo, ne znači da ne možete dehidrirati.

Ne zaboravite UV zaštitu – sunce može biti vrlo jako i zimi, stoga koristite kreme sa zaštitnim faktorom, a na oči stavite sunčane naočale.

Ukoliko imate određena stanja ili bolesti, kao što su astma ili problemi sa srcem, svakako se prije bavljenja fizičkim aktivnostima na otvorenom po hladnoći posavjetujte sa svojim liječnikom.

Zaboravite na isprike jer tijelo i zdravlje ne prihvaćaju rečenice poput “Zima je!“

Bolje razmislite i recite „Da, hladno je, ali ako se dobro obučem, dobro ću se ugrijati i učiniti nešto pozitivno za svoje zdravlje.“

Anica Sitar, prof.kineziologije

www.sjever.hr 06.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.