Now Reading:
Poznato vam je “od ponedjeljka ću”? E, pa, sutra je ponedjeljak, pokrenimo se! Kako na naše tijelo djeluje tjelesna (ne)aktivnost saznajte iz teksta
Full Article 4 minutes read

Poznato vam je “od ponedjeljka ću”? E, pa, sutra je ponedjeljak, pokrenimo se! Kako na naše tijelo djeluje tjelesna (ne)aktivnost saznajte iz teksta

Tjelesna aktivnost sastavni je dio života. Ljudsko tijelo stvoreno je za pokret, a mi ga danas sve manje „koristimo“.

Unatoč povećanju svijesti o nizu pozitivnih učinaka na zdravlje koje nam pruža tjelesna aktivnost, oko 60% odraslih neredovito je aktivno ili potpuno neaktivno. Slobodno vrijeme se, u većini slučajeva, provodi pasivno, sjedeći pred televizorom, računalom ili u kafiću.

Zabrinjavajuće je što su djeca u Hrvatskoj sve više tjelesno neaktivna. Tjelesni odgoj u školama nedovoljno je zastupljen i nužne su sustavne promjene u školskom programu u smislu povećanja satnice, ali i načina provođenja tjelesnog odgoja.

Tjelesnu aktivnost provodimo kroz svakodnevicu kada šećemo, okopavamo vrt, pospremamo kuću, izvodimo psa u šetnju. Drugi oblici tjelesne aktivnosti su sportska i rekreativna aktivnost koju možemo provoditi individualno ili organizirano, na rekreativnoj ili natjecateljskoj razini.

Često na pomisao provođenja tjelovježbe negodujemo i teško se odlučujemo započeti, a još teže ostajemo dosljedni i redoviti. Tjelesno vježbanje podrazumijeva redovitost izvođenja vježbanja prema unaprijed definiranom planu i programu koji ima postavljen cilj koji uvjetuje intenzitet, oblik, učestalost i trajanje vježbanja.

Koji su rizici tjelesne neaktivnosti i sjedilačkog načina života?

Nedovoljna tjelesna aktivnost (hipokinezija) postala jedna od tri vodeća uzročnika bolesti, invaliditeta i smrtnosti, pored neodgovarajuće prehrane i pušenja.

Tjelesna neaktivnost povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti, malignih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa , a to su vodeći uzroci smrtnosti odraslih ljudi u razvijenim zemljama. Također, izrazito loše djeluje i na psihičko zdravlje. Pogoduje bržem fiziološkom starenju organizma, smanjuje radnu sposobnost i energiju te doprinosi neželjenom izgledu tijela.

Koje su dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti?

Redovita tjelesna aktivnost pomaže u prevenciji i rehabilitaciji srčanožilnih bolesti, odgađa ili usporava nastanak osteoporoze, smanjuje pojavu nekih oblika zloćudnih bolesti, smanjuje nastanak dijabetesa tipa II, pomaže u održavanju poželjne tjelesne težine i dobrom odnosu masne i nemasne mase tijela, djeluje na izlučivanje toksina iz organizma, ima pozitivan utjecaj na depresiju, smanjuje negativne učinke stresa, poboljšava koncentraciju i kvalitetu spavanja.

Iako zdravlje nije genetski uvjetovano, a sklonost određenim bolestima je nasljedna, promjenom životnih navika u velikoj mjeri možemo utjecati na svoje zdravlje.

Svakodnevna tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta, u trajanju od najmanje pola sata, provedena odjednom ili u više manjih segmenata, najbolji je, najjednostavniji i najjeftiniji lijek.

Anica Sitar, prof.kineziologije

www.sjever.hr 31.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.