Now Reading:
Predstavljen bogat program 9. Virovske prkačijade. Koren: Zahvaljujući Prkačijadi, županija je postala vidljivija na međunarodnoj gastronomskoj karti
Full Article 3 minutes read

Predstavljen bogat program 9. Virovske prkačijade. Koren: Zahvaljujući Prkačijadi, županija je postala vidljivija na međunarodnoj gastronomskoj karti

Općina Virje će od 17. do 19. svibnja, ponovno biti najslađe mjesto u Hrvatskoj jer pred nama je 9. Virovska prkačijada, jedna od najznačajnijih turističkih i gastronomskih manifestacija na području Koprivničko-križevačke županije.

Tim povodom je u Županijskoj upravi održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen bogat program koji se proteže kroz tri dana, a sastoji se od stručnih predavanja i radionica, sajma tradicionalnih proizvoda i obrta, natjecanja učenika osnovnih škola i vrtića, natjecanja članica udruga žena iz Podravine i drugih krajeva u pripremi originalnih prkača – izvornih tradicionalnih sitnih kolača koji su se nekoć pripremali tijekom proslava i blagdana.

Predsjednik Stručno – organizacijskog povjerenstva 9. Virovske prkačijade Dražen Đurišević predstavio je program i zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji i pokroviteljstvu manifestacije koja svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

Da za Prkačijadu vlada velik interes potvrdio je i inicijator manifestacije Stjepan Odobašić.

Ovo je velik i značajan projekt koji mnogo znači za turizam ovog kraja, a turističke zajednice bilježe sve bolje rezultate jer slastice privlače brojne posjetitelje. Još je mnogo gastronomskih delicija u ovom podneblju koje bi valjalo zaštiti i možda na taj način dodatno iskoristiti potencijal koji imamo, proputovao sam preko 80 zemalja svijeta i mi uistinu imamo što pokazati u gastro segmentu – napomenuo je Odobašić.

Ispred Općine Virje kao glavnog organizatora obratila se pročelnica Kristina Filipović ta zahvalila Županiji i partnerima na velikoj potpori od samih početaka.

Na organizaciji manifestacije radi se cijele godine, dodao je direktor TZ područja Središnja Podravina Nikola Cik, a značaj je prepoznat i na stručnoj razini.

Prkačijada je ponosni dobitnik nagrade Suncokret ruralnog turizma, a nedavno je dobila i turističku nagradu Simply the best za kvalitetu i inovativnost što potvrđuje velik doprinos u očuvanju lokalne gastronomske baštine i tradicije. Ove nas godine očekuje puno lijepih stvari i neke novosti koje će sigurno izazvati pažnju posjetitelja – poručio je direktor Cik.

Ove će godine na natjecanju članica udruga žena iz Podravine i drugih krajeva u pripremi originalnih prkača sudjelovati predstavnice iz čak 29 udruga.

Na kraju konferencije poziv svima da posjete manifestaciju uputio je i župan Darko Koren koji je istaknuo da su zahvaljujući Prkačijadi Virje i Županija su postali vidljiviji na međunarodnoj gastronomskoj karti. 

Siguran sam da će i ove godine Prkačijada iznova okupiti velik broj posjetitelja, a u bogatom programu uz brojne udruge i međunarodne uvažene goste, na važnom mjestu su nam i vrtićarci i školarci koji će u petak svojim kreacijama pokazati umijeće u spremanju starinskih kolača. U pripremu manifestacije koju podržavamo od prvog dana je uloženo puno truda  i ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje koje imamo s Općinom Virje. Pozivam sve da ovog vikenda posjete Prkačijadu i uvjere se u turistički značaj manifestacije  te zbog čega su starinske slastice toliko omiljene u svim generacijama – istaknuo je župan Koren.

sjever.hr 14.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.