Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija rad REGEA-e sufinancira s 700 tisuća kuna; Kolar: Vodeća smo županija po provedbi projekata ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija rad REGEA-e sufinancira s 700 tisuća kuna; Kolar: Vodeća smo županija po provedbi projekata ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji

U ponedjeljak je u Energetskom centru Bračak župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s ravnateljem Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julijem Domcem potpisao ugovor o sufinanciranju rada REGEA-e vrijedan 700 tisuća kuna.

“REGEA je najbolja energetska agencija na području RH i šire. U timu imamo niz sjajnih stručnjaka koji mogu odgovoriti na izazove našeg vremena, a to je korištenje obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost”, rekao je župan Kolar.

Završili smo veći ciklus energetskih obnova škola, 43,5 milijuna kuna otprilike u 2020. godini, prije toga u 2019. godini 21 milijun kuna. Za ovu i sljedeću godinu pripremili smo projekte za 38,6 milijuna kuna, a to se prvenstveno odnosi na zdravstvene i obrazovne ustanove. Prioritet nam je u mandatu i energetska obnova naših zdravstvenih i obrazovnih ustanova i sveukupno investiranje u obrazovanje i zdravstvo”, izjavio je Kolar.

“Ono što je bio jedinstveni primjerak, fotonaponska elektrana na našoj Općoj bolnici u Zaboku, kroz sljedeće četverogodišnje razdoblje postati će pravilo. Već ove godine do travnja ili svibnja riješiti ćemo fotonaponske elektrane na specijalnoj bolnici Krapinske Toplice i Stubičke Toplice. Doktor Domac i ja smo već u prosincu potpisali ugovor, našu prethodnu suglasnost za korištenje krova na našim javnim institucijama, kako bi se moglo pripremiti niz dokumentacija koja će biti korištena za javni poziv, kako bi mogli dobar primjer vlastite energije, kao što imamo na Općoj bolnici Zabok, imati i u većini naših zdravstvenih ustanova, a isto tako i na krovovima školskih objekata”, kazao je župan.

Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost bit će jedan od pet najvećih projekata i sveobuhvatnih investicija u sljedeće četiri godine. Jedan dio biti će financiran iz europskih sredstava, jedan dio preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ili našeg Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a naravno da će i Krapinsko-zagorska županija osigurati komponentu koja nije mala. Međutim, s ovim uštedama koje smo postigli na školama u ove dvije godine, mogli smo osigurati sredstva za pripremu kompletne dokumentacije za sve projekte koji nam slijede u budućnosti”, rekao je Kolar.

“Ponovno smo u dobrom dijelu projekata prva županija u Hrvatskoj, a usudio bih se reći i među prvima u regiji koje provode uopće takve projekte”, dodao je župan.

U 2020. godini puno je posla napravljeno i ukupno je investirano više od 43 milijuna kuna. Najviše se radilo na energetskoj obnovi objekata Krapinsko-zagorske županije, naročito školama. Na primjer, na energetskoj obnovi škole Gornja Stubica ostvarena je ušteda od 74% i to je jedan od najboljih projekat”, kazao je Domac.

“Prošle godine smo pripremili i do veljače ćemo završiti radove na fotonaponskoj elektrani na parkiralištu i time ćemo zaokružiti priču Energetskog centra Bračak koji će sada imati sve opcije održivo korištene energije na jednom mjestu”, dodao je Domac.

Europska investicijska banka dodijelit će nam 2 milijuna eura tehničke pomoći za vođenje, poticanje i pripremu investicije u fotonaponu na području RH, primarno na području naših osnivača, što bi trebalo rezultirati investicijom od 40 milijuna eura. To je najveći takav projekt u RH koji se događa i koji će se dogoditi u 2021., a koji će Energetski centar pozicionirati na karti Republike Hrvatske”, rekao je ravnatelj Domac.

“Krapinsko-zagorska županija će uz našu pomoć uspostaviti mrežu e-bicikala između županijskih ustanova, primarno u Krapini i u Zaboku. U ožujku ili travnju e-bicikli će biti u pogonu”, najavio je Domac.

foto: mčaržavec

m.sopek/sjever.hr 18.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.