Now Reading:
Donosimo savršen recept za fritule!
Full Article 2 minutes read

Donosimo savršen recept za fritule!

Kad govorimo o slasticama vezane za blagdansko i božićno razdoblje, ne možemo nikako preskočiti fritule. Nezaobilazan su dio šetnje adventom, a s obzirom na to da se ove godine on ne odvija na uobičajen način, vrijeme je da savršene fritule napravimo kod kuće.

U tome će nam pomoći recept koji smo pronašli na Instagram-profilu @zalogajcic_hr, a gotove su za čas. Riječ je o brzim fritulama s jogurtom kod kojih se, umjesto kvasca, koristi prašak za pecivo pa tijesto ne treba odstajati, nego se može odmah pržiti.

Sastojci

  • 1 jaje
  • 180 ili 200 ml tekućeg jogurta
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čep rakije može i bez tog
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
  • po želji: limunova korica jabuka, cimet…

Priprema

  • Ulje ugrijati u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno
  • Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom – drvenu kuhaču uronite u ulje, ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići, ulje je prevruće, ako se oko njega stvaraju manji mjehurići ulje je savršene temperature za prženje
  • Ako ćete fritule pržiti na jakoj vatri neće se stići napuhati, tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste
  • Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol
  • Umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite. Tijesto će biti gusto
  • Vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca. Napunite ju smjesom za fritule
  • Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada vam izađe “crvić” duljine slične kao i širine vrećice, samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje
  • Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati
  • Kada se dovoljno isprže na jednoj strani obično se same okrenu na drugu, ako ne, samo ih vi dotaknite vilicom pa će se okrenuti
  • Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće
  • Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju

www.sjever.hr/vecernji.hr
12.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.