Now Reading:
U OB Zabok u nepunih mjesec dana preminule 44 osobe pozitivne na koronavirus, Županija kupuje još dva respiratora
Full Article 4 minutes read

U OB Zabok u nepunih mjesec dana preminule 44 osobe pozitivne na koronavirus, Županija kupuje još dva respiratora

Na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije rečeno je kako su u posljednja 24 sata zabilježene 44 novozaražene osobe, a jedna je preminula.

Od 23. listopada do 16. studenoga u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana umrle su 42 osobe pozitivne na koronavirus.

– Trenutno je na području KZŽ 806 aktivnih osoba, 1005 osoba je u samoizolaciji, a u protekla 24 sata 211 osoba se oporavilo. Trenutno stanje u OBZ je 66 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru, u zdravstvenim ustanovama imamo 46 pozitivnih djelatnika i 55 djelatnika u samoizolaciji. U staračkim domovima, od 28 domova u 12 je ušao virus, pozitivno je 36 djelatnika i 114 korisnika. Od 23. listopada do danas, 11 korisnika je umrlo – rekao je načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek.

Župan Željko Kolar rekao je da je na koordinaciji zdravstvenih ustanova donijeta odluka i odobrena su dodatna sredstva za nabavu tisuću brzih testova koje će koristiti Hitna.

-Potpisao sam i odluku za nabavu još dva respiratora za Opću bolnicu Zabok u vrijednosti oko 330 tisuća kuna koji će stići za desetak dana. Dva smo nabavili u ljeto, dva su došla iz donacija, a sad smo se odlučili za kupnju još dva. Imamo situaciju pod kontrolom, ali nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi. Jedan respirator smo posudili u bolnicu Dubrava – rekao je Kolar.

-Broj zaraženih je manji, ali takvi brojevi nam trebaju bar 15-ak dana u kontinuitetu, da se smanji pritisak na Opću bolnicu i druge zdravstvene ustanove. Hitna je bila na terenu preko vikenda od 0 do 24 sata. S obzirom na veliki broj zaraženih u domovima za starije i nemoćne, izuzetno je bitno da se smanji ukupan broj zaraženih na području županije, da pritisak na bolnicu ne bude tako velik jer to su ljudi u poznim godinama koji imaju i druge zdravstvene probleme koji često završavaju na respiratorima. Molim, zahtijevam, tražim da se strogo pridržavamo uputa Stožera i mjera koje smo donijeli, kako bi smanjili pritisak na zdravstvene djelatnike i kako bi u normalnijem ozračju dočekali Božić i Novu godinu – kazao je župan.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da bilježe oko 40 posto pozitivnih nalaza u ukupnom broju testiranih osoba, s time da je dosta veliki postotak oboljelih koji su obiteljski kontakti.

Ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je stanje u bolnici teško i da su pri kraju s respiratorima.

-Stanje svih pacijenata je teško, mi primamo teške bolesnike. Osam pacijenata na respiratoru zahtijeva intenzivno liječenje. Tu je još pet pacijenata koji su na potpomognutom terapijom kisikom, na high flow oxygen terapiji, na niskoinvazivnoj ventilaciji. Oni pacijenti koji nisu na respiratoru, njihovo je stanje isto teško. Pacijenti su starije životne dobi, većina je nepokretnih i to je jedno upozorenje svima nama da se prije svega pridržavamo mjera – kazao je.

Dodao je i da su od prošlog tjedna uveli brzo testiranje antigenskim testovima.

-Napravili smo protokole, svi pacijenti koji dolaze u bolnicu na sve odjele koji nisu covid, a trebaju hospitalizaciju, testiraju se brzim testovima. Mogu reći da smo od 30-ak pacijenata ulovili 5 koji su bili pozitivni. Ti pacijenti bi došli na naš odjel i prouzrokovali nam probleme. To je sigurno jedna pomoć koju koristimo – rekao je Vančina.

Što se tiče djelatnika zabočke bolnice, rekao je da ih je u ovom trenutku 12 zaraženih i 10 u samoizolaciji.

m.furlan/sjever.hr 17.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.