Now Reading:
U Lepoglavi u dvije godine više od pola milijuna kuna za mlade obitelji
Full Article 3 minutes read

U Lepoglavi u dvije godine više od pola milijuna kuna za mlade obitelji

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca Lepoglava u ponedjeljak su potpisani ugovori s korisnicima sredstava iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Lepoglave za 2020. godinu.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić na potpisivanju ugovora je istaknuo da je jedan dio politike grada osiguravanja komunalnog standarda.

– Moramo napraviti struju, cestu, vodu, nogostupe, postaviti lampe jer govorimo o gospodarskom dijelu, moramo napraviti temelje za naše gospodarstvenike, da mogu investirati u gospodarski razvoj, a to smo dokazali našom Poduzetničkom zonom. Govorimo i o društvenoj politici gdje osiguravamo mogućnosti da svi mi na području Lepoglave financiramo udruge – sport, vatrogastvo, knjižnicu, a imamo i kulturne manifestacije. No ono što posebno ističemo mi koji se bavimo politikom unazad nekoliko godina to je demografska politika, politika za mlade – naglasio je Škvarić.

Gradonačelnik je rekao da se u razgovoru s mladima, razgovoru stvorila ideja te je osobno prošle godine inicirao projekt da se mladima putem bespovratnih sredstava osigura barem dio pomoći u investiciji koju imaju, osiguravanju krova nad glavom.

– Razmišljali smo o tome koje kriterije ćemo definirati i više sam nego siguran da ovi kriteriji koje smo dogovorili imaju osnove. To je kriterij sufinanciranja gradnje obiteljske kuće, nove kuće koja kreće s temeljima. Ali tu je još jedna stvar, a to je financiranje kupnje obiteljske kuće ili stana. Na našem području ima dosta kuća i domaćinstava koji su prazni. Ti objekti nisu održavani, raste korov i nekretnina gubi kvalitetu i cijenu. Želja nam je da takve nekretnine privedemo svrsi i omogućimo mladim obiteljima da kupnjom te nekretnine mogu doći do krova nad glavom – rekao je Škvarić.

Gradonačelnik je dodao da su planirano uspjeli ostvariti preko ovog programa.

Prošle smo godine raspisali natječaj i uložili 300 tisuća kuna i potpisali smo ugovor sa šest obitelji. I ove smo godine imali izdvojeno 300 tisuća kuna, a javilo se 14 obitelji, a šest ih je zadovoljilo kriterije. Od tih šest, dvije su mjere za sufinanciranje izgradnje obiteljske kuće, četiri su po mjeri subvencioniranja kupnje kuće ili stanja. Ukupno je za to izdvojeno 230 tisuća kuna. U dvije godine mi smo oko pola milijuna kuna uložili u mlade obitelji, a 12 obitelji će u idućih 10 godina sigurno biti naše, u gradu, i svojom snagom, iskustvom, mladošću, poletom doprinijeti svima nama da stvorimo nove sadržaje i vrijednosti koje mi svi zajedno trebamo u Lepoglavi – poručio je gradonačelnik Škvarić.

n.kalajdžija / sjever.hr

17.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.