Now Reading:
Kreću li u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji masovna testiranja?
Full Article 2 minutes read

Kreću li u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji masovna testiranja?

Na sjeveru Hrvatske planira se provođenje većeg broja brzih antigenskih testova. Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš izjavila je kako se razmišlja o tome da se u nekim županijama, u kojima je visoka incidencija na zarazu, provede brzo antigensko testiranje kako bi se brzo izolirali oni koji su zarazni.

To ne bi sličilo načinu na koji je to provela Slovačka, to nisu masovna testiranja, nego ciljana testiranja – rekla je Bubaš, ali više detalja nije otkrila.

No, kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, takva testiranja provodila bi se u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji u kojima je najteža situacija s koronavirusom. Ne bi se išlo na testiranje svih građana, nego bi se išlo na pojedinačna žarišta. Testiranja bi se provodila u bolnicama, covid-ambulantama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Među te ciljane skupine ulazili bi domovi za starije i nemoćne te škole.

No, kako je došlo do širenja virusa u brojnim radnim kolektivima u tim županijama, postoji ideja da se na takvim mjestima testiraju zaposlenici. Konkretno, da se dođe u tvrtku za koju se sumnja da je žarište i da se uzmu brisevi.

Kako nam kažu sugovornici, velik je problem to što se ne prijavljuju kontakti, čak ni osobe koje imaju blage simptome ne odlaze na bolovanje jer smatraju da to vjerojatno nije covid. Na pitanje kako bi se to provodilo, odnosno što ako netko odbije, kažu nam da se ne može odbiti ni alkotest na radnome mjestu, tako da se ne bi smio odbiti ni test na covid. Više čitajte nahttps://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sprema-se-velika-epidemioloska-akcija-krece-blic-testiranje-na-sjeveru-jer-se-kriju-kontakti-15004724

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 17.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.