FOTO: Naša vojska radi punom parom: šatori u varaždinskoj bolnici uskoro će biti potpuno spremni za prihvat bolesnika

Ovog trenutka Varaždinska županija na raspolaganju ima ukupno 155 ležajeva za bolesnike kojima je potreban kisik i 20 respiratora, istaknuo je župan Radimir Čačić danas.

-U korištenju je 95 ležajeva za bolesnike koji koriste kisik i 13 bolesnika je na respiratoru. Dinamika rasta korištenja kapaciteta vidljiva je iz činjenice da smo prije mjesec dana imali četiri bolesnika u bolnici s korištenjem kisika i nijednog na respiratoru, a prije 15 dana 28 na kisiku i četiri na respiratoru – rekao je župan i dodao:
 
-Zbog ovakve dinamike rasta nakon osposobljavanja, uz osnovnih 90 ležajeva u Općoj bolnici Varaždin, i dodatnih 85 ležajeva koji imaju dostupan kisik, 35 u Klenovniku i 50 u Novome Marofu, odakle su bolesnici izmješteni u Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, postigli smo kapacitet od ukupno 175 ležajeva.

Danas je započela montaža tri vojna grijana šatora s dodatnim kapacitetom od 60 ležajeva u krugu Opće bolnice Varaždin.

-Ovi rezervni kapaciteti sa sadašnjom dinamikom rasta predstavljaju rješenje za 10-ak dana i stoga inzistiramo na puno rigoroznijim mjerama koje, naravno, moraju biti praćene financijskim kompenzacijama od strane države. Odabrano je rješenje u krugu Bolnice zbog mogućnosti priključenja na centralnu bolničku kisikanu, mogućnosti racionalnog korištenja bolničkog osoblja i logističkih resursa dezinfekcije, pranja i prehrane, kao i kontrole te zaštite. Posebno su važni kapaciteti kisika s obzirom da je rješenje s bocama ograničenog trajanja i stoga su u tijeku i potrebni instalacijski radovi – naveo je župan Čačić.

foto: n.kalajdžija

www.sjever.hr

06.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.