Now Reading:
Sve više teško oboljelih pacijenata u varaždinskoj bolnici – slijedi reorganizacija rada
Full Article 2 minutes read

Sve više teško oboljelih pacijenata u varaždinskoj bolnici – slijedi reorganizacija rada

Iz Opće bolnice Varaždin poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Ovih smo dana svjedoci eksponencijalnog povećanja broja zaraženih od Covida-19, kako u čitavom svijetu, Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji.

Budući da je poznata činjenica da čak do 20 posto zaraženih bolesnika u konačnici završi na bolničkom liječenju, postoji sve veći pritisak na bolnički zdravstveni sustav i sve veći priljev zaraženih pacijenata.

Tako se i u OB Varaždin samo u zadnjih 48 sati broj pacijenata na bolničkom liječenju udvostručio. Na današnji dan na bolničkom liječenju nalazi se 19 pacijenata. To su sve teško oboljele osobe s teškom kliničkom slikom koja uključuje upalu pluća, a jedna je na respiratoru. Zbog zapunjenosti Primarnog respiracijskog centra u KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” takve bolesnike nije više moguće transportirati na liječenje u Zagreb kao što je to do sada bio slučaj pa se spomenuti pacijent nalazi na respiratoru u OBV.

Ovakav veliki broj hospitaliziranih pacijenata zahtjeva hitnu reorganizaciju bolničke službe, što se, nažalost, mora odraziti i na obim usluga koje će OBV u sljedećim danima pružati svojim sugrađanima. Treba napomenuti da se trenutno u samoizolaciji nalazi 36 bolničkih djelatnika i dodatnih 10 je pozitivno na koronavirus, što čini praktički 3 posto ukupnog broja djelatnika bolnice. Očekujemo da će se u sljedećim danima taj broj nažalost povećavati. Imajući u vidu činjenicu da se na području Varaždinske županije trenutno u samoizolaciji nalazi oko 1.200 osoba, očekujemo u sljedećim danima dodatni priljev pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicu.

U ovim uvjetima već sada preopterećenog bolničkog sustava, prvenstveno objedinjenog hitnog bolničkog prijema i potrebe za osiguranjem dodatnih bolničkih kapaciteta za liječenje Covid-19 bolesnika, primorani smo napraviti određene organizacijske promjene. Ovim putem obavještavamo korisnike naših usluga da će se opseg specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i hladnog programa koji uključuje dio naručenih operacijskih zahvata i dijagnostičko-terapijskih postupaka morati postepeno smanjivati. Opća bolnica Varaždin radit će prema trenutno dostupnom broju djelatnika i prema trenutnim mogućnostima. Zbrinjavat će se svi hitni bolesnici, djeca i onkološki bolesnici, a sve one kod kojih će doći do privremene odgode operacijskog zahvata, dijagnostičko-terapijskog postupka ili pregleda, u ovom trenutku molimo za razumijevanje i strpljenje.

Ovim putem još jednom apeliramo na nužnost pridržavanja propisanih epidemioloških mjera jer u protivnom prijeti kolaps bolničkog zdravstvenog sustava.”

Input your search keywords and press Enter.