Now Reading:
Održana Skupština Krapinsko-zagorske županije; Kolar: Uz smanjenje izvornih prihoda od 20% nismo zaustavili niti jedan projekt
Full Article 6 minutes read

Održana Skupština Krapinsko-zagorske županije; Kolar: Uz smanjenje izvornih prihoda od 20% nismo zaustavili niti jedan projekt

Polugodišnje izvršenje proračuna Krapinsko-zagorske županije bila je jedna od točaka sjednice Županijske skupštine u četvrtak. U prvom polugodištu 2020. godine ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 410.910.020,61 kn dok je za isto razdoblje prošle godine taj iznos bio 306.570.627,86 kn. Planirani prihodi i primici za 2020. godinu iznose 969.732.012,95 kn te navedena realizacija za prvo polugodište predstavlja 42,4 % godišnjeg plana. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 427.539.616,78 kn, dok je za isto razdoblje prethodne godine taj iznos bio 309.601.160,67 kn. Navedeni iznosi sadrže podatke za Krapinsko-zagorsku županiju i njene proračunske korisnike (radi se o osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i zdravstvenim ustanovama). Dakle, konsolidirano je ostvaren manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 16.629.596,17 kn koji korigiran za višak iz prethodne godine rezultira viškom od 3.336.348,14 kn. Spomenuto je i da su prihodi od poreza iznosili 32,2 milijuna kuna i na razini su od 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Izvršenje proračuna u globalu nije loše, ali ono što je loše je to da su izvorni prihodi manji za 20%. Bez obzira na to nismo zaustavili niti jedno gradilište, nismo zaustavili niti jedan projekat. Bitno je to da je u rashodima vidljivo da je ipak 1,650 milijuna kuna potrošeno na „sanaciju” posljedica korone, na nabavu zaštitne opreme, za nabavu medicinskih instrumenata za Opću bolnicu Zabok, za gospodarstvo”, kazao je župan Kolar.

Proračunom Krapinsko-zagorske županije proračunska zaliha utvrđena je u visini od 600.000,00 kuna, a u razdoblju od srpnja do rujna utrošeno je 73.992,50 kuna za nabavu višekratnih pamučnih maski za potrebe osnovnih i srednjih škola od dobavljača Medo-flor d.o.o. (43.120,00 kuna) i od dobavljača Šatori Kontak j.d.o.o. (30.872,50 kuna).

U izvještaju o svom radu u prvoj polovici godine župan Željko Kolar, između ostalog, naveo je da Krapinsko-zagorska županija kontinuirano provodi projekt „Bajka na dlanu“ koji je koncipiran prema ideji razvoja i promocije Krapinsko-zagorske županije kao jedinstvene prepoznatljive turističke regije, za što je nužna kontinuirana promocija i prezentacija turističkih proizvoda.

Župan je istaknuo i da je za regresiranje kamata poduzetnicima Krapinsko-zagorske županije osiguran 1,1 milijuna kuna, a za potpore tradicionalnim obrtima 215.000,00 kuna. Uslijed pandemije COVID-19 odobrena su 43 zahtjeva obrtnika za potpore.

U izvješću je i istaknuto da je u djelokrugu poslova civilne zaštite, uslijed proglašenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 (11. ožujka 2020.) i potresa koji je 22. ožujka pogodio i područje Krapinsko-zagorske županije, obim poslova u izvještajnom razdoblju znatno povećan te su u aktivnosti prilagodbe novonastalim okolnostima aktivno bili uključeni gotovo svi službenici i namještenici Upravnog odjela za opće i zajedničke poslove.

Jedna od točaka je bila i Fond za obnovu Krapinsko-zagorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

„Prema zadnjem dogovoru Vlada RH trebala bi u sufinanciranju Fonda sudjelovati sa 70%, Grad Zagreb sa 20%, a Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija sa 5%. Nakon što se završi obnova pogođenih dijelova Krapinsko-zagorske županije mi iz Fonda možemo izaći van. Planirani završetak obnove u našoj županiji planiran je 2022. godine.”, kazao je Kolar.

Na Skupštini bila je prisutna i državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva Dunja Magaš koja je vijećnicima obrazložila kako će Fond za obnovu funkcionirati. „Razmjeri šteta procijenjeni su na 86 milijardi kuna što je 60% državnog proračuna. U Krapinsko-zagorskoj županiji oštećeno je 409 zgrada uglavnom obiteljskih kuća. U predstojećem procesu uloga Fonda biti će obavljanje stručnih poslova i pripreme, organiziranje i provedbe obnavljanja zgrada oštećenih potresom. Sva prava, obveze i udjeli uređuju se Ugovorom o osnivanju. Krenuli smo u suradnju s Svjetskom bankom kako bismo imali međunarodnu priznatu i verificiranu metodologiju procjene štete. Na temelju tog dokumenta zajedno smo osigurali 200 milijuna dolara koje ćemo iskoristiti za obnovu obrazovnih i znanstvenih institucija.”, kazala je Magaš.

Na dnevnom redu sjednice krapinsko-zagorske Županijske skupštine bilo je i izvješće ŽUC-a. Ukupni prihodi u prvoj polovici godine, s viškom iz 2019. godine, iznosili su 27,4 milijuna ili 55,6 posto planiranog u ovoj godini. Rashodi su 16,4 milijuna kuna ili 33,2 posto planiranog. Najveći razlog ostvarenog viška je taj što se radovi, nakon postupaka javne nabave, velikim dijelom izvode u drugoj polovici godine.

Vijećnici su potom razmatrali izvještaje o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova za razdoblje siječanj – lipanj 2020. godine (Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i Ljekarne Krapinsko-zagorske županije).

Iz zabočke bolnice naveli su da je u prvoj polovici godine bilo 211 hospitaliziranih osoba sa sumnjom na COVID-19, uključujući 28 pozitivnih.

COVID-19 utjecao je i na poslovanje specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama s obzirom da se od 17. ožujka nisu provodili specijalistički pregledi i dijagnostičke pretrage, osim hitnih, te se nisu pružale fizikalne terapije, a smanjen je prijem pacijenata na stacionarnu rehabilitaciju kao i broj dolazaka privatnih korisnika zbog epidemiološke situacije.

Broj pacijenata smanjen je i u specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama.

Prihvaćeno je i izvješće o radu Vatrogasne zajednice KZŽ u kojoj djeluje 81 dobrovoljno vatrogasno društvo. Istaknuto je da je u Zaboku otvoren Vatrogasni centar Zagorske JVP. Inače, u 2019. godini bilo je 760 intervencija – 271 požar, 426 tehničkih i 63 ostale intervencije. Broj požara veći je 75 posto, a drugih intervencija za više od 90 posto.

U izvješću o rezultatima provedbe Strategije razvoja KZŽ za 2019. godinu naglašeno je da su dva projekta u potpunosti realizirana (Energetski centar Bračak i NEWLIGHT – Masterplan javne rasvjete), a 8 ih je u provedbi.

Vjećnici su potvrdili program javnih potreba u kulturi „težak“ 4 milijuna kuna, u sportu 832 tisuće kuna te 80 tisuća kuna u tehničkoj kulturi.

n.kalajdžija/sjever.hr 09.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.