Now Reading:
Varaždin (konačno) dobiva Strategiju razvoja sporta? „Ovaj grad sportski diše i treba takav dokument”
Full Article 3 minutes read

Varaždin (konačno) dobiva Strategiju razvoja sporta? „Ovaj grad sportski diše i treba takav dokument”

Gotovo trećina Varaždinaca na neki se način bavi sportom, natjecateljski ili rekreativno, stoga je od iznimne važnosti omogućiti im što bolje uvjete. S tim je ciljem izrađena Strategija razvoja sporta Grada Varaždina 2020. – 2028., koja je danas predstavljena novinarima u Gradskoj vijećnici.

U izradi Strategije sudjelovali su Razvojna agencija Sjever – Dan, sportaši, sportske udruge i Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, ali i javnost, a prema riječima gradonačelnika Ivana Čehoka, na ovaj se važan dokument čekalo 50-ak godina.
-Strategija ima trostruku vrijednost. Sada smo vidjeli čime raspolažemo, kakvo je trenutno stanje i otprilike ono što smo znali je da Varaždin ima jako puno sportaša, bilo u natjecateljskom sportu, bilo rekreativno, ima jako puno klubova. Većina ih je usmjerena prema gradskom proračunu, a udio privatnih donacija i sponzorstva je još uvijek nizak – kazao je Čehok dodavši da su Strategijom postavljeni i strateški ciljevi i vizije:
-Postavili smo si cilj da s današnjih 30 posto sportaša, aktivnih i rekreativaca, dođemo do 35 posto, da se obnove svi objekti do kraja i da se sagradi oni objekti koji nedostaju. Treće važno je da će Strategija biti i osnova za dobivanje sredstava iz EU fondova. Ovo je ogroman posao i siguran sam da, dok mi upravljamo gradom, dokument neće ostati samo deklarativan, već će odmah ići u provedbu.

Miljenko Ernoić, predsjednik uprave Razvojne agencije Sjever-Dan, istaknuo je kako je prilikom izrade Strategije utvrđeno da Varaždin raspolaže s dovoljno sportske infrastrukture, kako natkrivene tako i otkrivene, s puno terena i sportskih građevina.
-Dosta se građana, oko 8 tisuća, aktivno uključilo u sport, kroz udruge i klubove. Imamo i oko 3 tisuće registriranih sportaša te jako puno rekreativaca. To je jako dobro jer znači da grad Varaždin sportski diše. Problem je niska energetska učinkovitost sportskih objekata i zato je jedan od prioritetnih ciljeva podići kvalitetu tih objekata. Drugo je bolja organizacija korištenja tih objekata, a cilj je također pojačati zdravstvenu skrb o sportašima i rekreativcima – rekao je Ernoić.

Na presici kojoj su nazočili i Draženka Dević, pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu i obrazovanje i Marinko Šipoš, pročelnik za sport i zdravstvenu zaštitu, iznesen je i podatak da Varaždin trenutno ima 56 sportskih terena i građevina te 50 dječjih igrališta, a veliki je potencijal još uvijek nedovoljno iskorišten prostor uz rijeku Dravu.

Naglašeno je, također, da se mnogo radi na razvoju školskog i studentskog sporta.
-Imamo u Varaždinu one bazične sportove, kao što su rukomet, nogomet, atletika, hrvanje, u kojima Varaždinci dugo godina postižu kvalitetne rezultate i treba ih i dalje pomagati, no ima i jako puno sportova koji obuhvaćaju puno djece, sportskog podmlatka. Za nas je najbitnije da se što više ljudi bavi sportom i definitivno ćemo morati pojačati sport osoba s invaliditetom i umirovljenika. Treba ići prema tim ranjivijim skupinama koje teško mogu doći do sportskih objekata. I njih trebamo obuhvatiti u sportski život grada – zaključio je gradonačelnik Čehok.

Strategija razvoja sporta Grada Varaždina 2020. – 2028. dokument je na koji se čekalo dugo, a hoće li Strategija čiji su ciljevi modernizacija sportske infrastrukture, popularizacija bavljenja i praćenja sporta te poticanje izvrsnosti u sportu „zaživjeti”, odlučit će varaždinski gradski vijećnici na sjednici koja će se održati sljedećeg tjedna.

ak/sjever.hr

24.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.