Now Reading:
Kolar predstavio program: “Novi SDP” potreban je “Novoj Hrvatskoj”
Full Article 4 minutes read

Kolar predstavio program: “Novi SDP” potreban je “Novoj Hrvatskoj”

Kandidat za predsjednika SDP-a i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar predstavio je u četvrtak svoj program koji bi SDP, ukoliko dobije podršku da vodi najjaču oporbenu stranku, trebao izvući iz krize. Njegov program nosi ime “Novi SDP, Nova Hrvatska”.

Ono što je najvažnije za naglasiti je da se u programu Kolar zalaže za moderni SDP kao vodeću stranku hrvatske ljevice i lijevog centra. Istaknuo je tri glavna cilja: izgradnju moderne stranke lijevog centra uz istovremeno oživljavanje stranačke organizacije i premošćivanje dubokih podjela, izgradnju Hrvatske kao moderne države učinkovitog pravnog sustava i funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva uz efikasnu državnu regulaciju, te izgradnju Hrvatske kao pravednog društva u kojemu se poštuju prava građana i različitosti, poštuju i razvijaju prava svih manjina, funkcionalna socijalna pravednost i izražena solidarnost.

-Naša država i društvo se nalazi u jednoj velikoj krizi i mi moramo tražiti nove modele. SDP je u krizi, stranka je u sukobima i sve to ima svoje aktere i posljedice. Posljedice su gubitak povjerenja i poraz na izborima te gubljenje pobjedničke atmosfere koja je vladala u SDP-u – izjavio je Kolar dodajući da će se upravo pomoću ove platforme nanovo “izgraditi” uspješan SDP.

U programu Kolar se osvrnuo kako vidi funkcioniranje novog SDP-a pod njegovim vodstvom.

– Članice i članovi novog SDP-a postat će aktivni graditelji i kreatori politike stranke. Odlučivat će o novim idejama , inicijativama i programima, ali i tome tko će ih predstavljati u tijelima vlasti na svim razinama – dio je Kolarovog programa.

Kolar je u predstavljanju kazao da vidi novi SDP kao stranku koja okuplja progresivne pojedince i skupine, stranku koja poštuje i njeguje sve različitosti. Prema onome što stoji u programu, novi SDP trebao bi se okupljati na ideji izgradnje moderne stranke koja je, ističe Kolar, u službi svim građanima, obrtnicima, poduzećima.

Što se tiče ekonomskog dijela programa, on se temelji na održivom razvoju, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, održivoj i ekološki vođenoj poljoprivrednoj proizvodnji, industrijama 4.0.

Najavio je na kraju da će “Novi SDP” nakon unutarstranačkih izbora odmah započeti temeljite i sveobuhvatne pripreme za nadolazeće lokalne izbore na koje novi SDP izlazi kao, napomenu je, ujedinjena, moderna stranka lijevog centra novih politika, osvježenog stranačkog vodstva.

Na predstavljanju su bili i saborski zastupnik te predsjednik SDP-a Osječko-baranjske županije Domagoj Hajduković te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji, uz brojne viđenije SDP-ovc, također podržavaju Kolara u kandidaturi za predsjednika stranke. Kolar je kazao da su njih dvojica bili sukreatori u izradi programa.

Jakšić je dodao da su u društvu duboke i sistemske pogreške koje konačno treba ispraviti. Naglasio je da je korupcija jedan od najvećih problema Hrvatske i da će SDP ponuditi jasne politike da se to više ne ponavlja. Kazao je da je Hrvatskoj potreban novi SDP. Zahvalio je svim članovima koji su sudjelovali u izradi ove programske platforme.

Saborski zastupnik Hajduković ponovio je da je cilj stvoriti Novi SDP kako bi se stvorila Nova Hrvatska. U novoj Hrvatskoj, rekao je, nema mjesta korupciji, nepotizmu i uhljebništvu. Spomenuo je i radnike te mlade kojima se treba ponuditi siguran i dobro plaćen posao. Na kraju je rekao da Hrvatska treba biti država po mjeri čovjeka i da je Nova Hrvaska upravo to.

Inače, program je predstavljen 48 sati uoči unutarstranačkih izbora koji će se održati u subotu. Uz Kolara za predsjednika stranke natječe se saborski zastupnik Peđa Grbin, načelnica Omišlja na Krku i zastupnica Mirela Ahmetović, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te pulski SDP-ovac Marino Percan. Predviđa se da će se glavna borba za predsjednika SDP-a voditi upravo između Kolar i Grbina.

Uz novog predsjednika stranke, istoga se dana bira Predsjedništvo koje ima 17 članova te stotinjak članova Glavnog odbora.

s.kalajdzija/sjever.hr 24.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.