Now Reading:
Koliko su sredstava za zdravstvo povećale Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija
Full Article 4 minutes read

Koliko su sredstava za zdravstvo povećale Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija

Uslijed korona krize pojačana je briga oko ulaganja u zdravstvo. Osim što su županije rebalansom morale povećati sredstva, jer su troškovi povećani, nastavljaju se i kapitalni projekti te nabava novih uređaja koji brže testiraju osobe na koronu, a neke županije dodatno stimuliraju ostanak liječnika. Sa portala Župan.hr prenosimo koliko i u što su uložite Međimurska, Varaždinska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija.

Projekt Rekonstrukcije i opremanja Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije poboljšat će učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici, Odjelu za fizikalnu terapiju, ali i dnevnoj kirurgiji. Rekonstruirani i dograđeni objekt Paviljona III. omogućit će bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijsku dnevnu bolnicu koja će biti premještena iz starog bolničkog zdanja izgrađenog davne 1857. godine. Ukupna vrijednost projekta je 64,7 milijuna kuna, od čega je 50 milijuna kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj i proračuna RH, a preostali dio od 14,7 milijuna financira Međimurska županija.

‘Velik se naglasak stavlja na ulaganja u zdravstvo kako bi Međimurje imalo najbolju zdravstvenu skrb. Obnovljen je Dom zdravlja, nabavljena je vrijedna medicinska oprema, kao i uređaj magnetske rezonance, obnovljen je Paviljon III Županijske bolnice Čakovec te je obnova Paviljona I vrijedna 39 milijuna kuna projekt koji preostaje kako bi se zaokružila cjelina kvalitetne zdravstvene skrbi.’ – istaknuo je nedavno župan Međimurske županije Matija Posavec.

Zagrebačka županija je kroz rebalans osigurala dodatnih 4,6 milijuna kuna pomoći sustavu zdravstva uslijed pandemije koronavirusa. Odnosi se na opremanje COVID ambulanti, trošak plaća zdravstvenih djelatnika u dežurstvima, troškove nabave zaštitne opreme, troškove pokrića najma ordinacija koje svoju djelatnost obavljaju kao zakupci u prostorijama ispostava doma zdravlja itd. Panirane su i nove mjere ukupne vrijednosti 2,6 milijuna kn s ciljem zadržavanja liječnika u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Županija i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd.

I dok se u Varaždinskoj županiji zgrade Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i RTG-a energetski obnavljaju od početka godine, u krugu Opće bolnice Varaždin otvoreno je još jedno, četvrto gradilište. Kod glavnog ulaza u Bolnicu počela je izgradnja zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije. Jednokatnica površine 3.200 kvadrata najvažnija je investicija u zadnjih 30 godina, a u njoj se će na jedinstvenom mjestu organizirati prijem, obrada i zbrinjavanje svih hitnih bolesnika, zbrinjavati pacijenti u dnevnoj bolnici te izvoditi kirurške operacije u jednodnevnoj kirurgiji.

U Općoj bolnici Varaždin su u realizaciji europski projekti vrijedni 234 milijuna kuna.

Ljetos je u Koprivničko-križevačkoj županiji završio projekt „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje dnevnih bolnica u OB Koprivnica“ te je u rad pušten novi 128-slojnog MSCT uređaj.

www.sjever.hr/zupan.hr 24.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.