U Međimurju nema novoboljelih, učenici u školama više nisu obavezni nositi maske

U Međimurskoj županiji nema novozaraženih te se nastavlja trend smanjenja pozitivnih na COVID-19 virus i osoba u samoizolaciji, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Nalazi svih jučer uzetih uzoraka su negativni. Od 11:00 sati 13.09.2020. do 11:00 sati 14.09.2020 uzet je 121 uzorak, 1 je nalaz negativan, a ostali su u obradi. Do sada ukupno uzeto 4 980 uzorka. Trenutno je u Međimurskoj županiji 18 aktivnih slučajeva (dva manje nego jučer). U samoizolaciji se nalazi 70 osoba (pozitivni i njihovi kontakti), što je 9 manje nego jučer.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj lokalni stožeri civilne zaštite mogu samostalno donositi odluke o korištenju zaštitnih maski od strane učenika za vrijeme trajanja nastave u školama, te suglasnosti epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, izdao je preporuku kojom se zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije ublažava obveza nošenja maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave u smislu da nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu. Važno je također, u razredima osigurati preporučenu distancu među učenicima.

Ukoliko se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donositi će se posebne Odluke za te pojedine škole, odnosno pojedine razrede u toj školi.

Ova preporuka bit će na snazi do daljnjega, ukoliko se neće pogoršati epidemiološka situacija. Stoga, apeliramo na sve učenice i učenike da se drže pravila socijalne distance, budu odgovorni i čuvaju sebe i svoje bližnje kako bi mogli zadržati povoljnu situaciju.

Također, u utorak, 15. rujna 2020. završava razdoblje tijekom kojega je Zavod za javno zdravstvo donosio odluke o održavanju manifestacija na području Međimurske županije. Donošenje odluka u nadolazećem razdoblju preuzet će Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

sjever.hr 14.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.