Now Reading:
15. izdanje Trash film festivala započelo otkrivanjem još jedne ploče na „Stazi slavnih”
Full Article 3 minutes read

15. izdanje Trash film festivala započelo otkrivanjem još jedne ploče na „Stazi slavnih”

Otkrivanjem treće po redu spomen ploče na Stazi slavnih započelo je 15. izdanje Trash Film Festivala.

Udruga Trash otkrila je ploču Oktavijanu Miletiću, redatelju najstarijeg sačuvanog hrvatskog dugometražnog igranog filma “Lisinski” iz 1944. godine, scenaristu, glumcu, snimatelju, pedagogu, filmskom pioniru i inovatoru.

– 15. Trash film festival, malo je ove godine promijenjen, odnosno prilagođen pandemiji Covida-19. Uspjeli smo u našem naumu, a to je zadržati taj trasherski duh i kroz četiri dana siguran sam da ćemo uspjeti donijeti tu zabavu koju općenito Trash film festival nosi – rekao je na otvorenju direktor festivala Slobodan Runjak.

– U četvrtak, petak i subotu su projekcije filmova u Kinu Gaj, a onda svaki dan sa sobom nosi off program. Ima manje off programa, ali smo pazili na kvalitetu. Opet je došlo jako puno filmova, oko 1400 filmova je bilo prijavljeno na festival, 50-ak ih je ušlo u konkurenciju i ovaj put su to filmovi koji su stvarno jako dobri. Posebnost je u tome da je dosta njih posvećeno i strahu odnosno hororu od pandemije Covida-19 – istaknuo je Runjak.

15 trash film festival

Ploču je otkrio ovogodišnji član žirija Danijel Rafaelić, povjesničar filma, redatelj i pisac koji je osobno pronašao dva originalna filma Oktavijana Miletića u filmskim arhivama Beča i Berlina.

– Miletićevi se filmovi vrlo rijetko prikazuju, što je velika šteta. Drago mi je da ćemo ove godine u Varaždinu vidjet ne samo njegove uvjetno rečeno amaterske filmove nego smo uspjeli dogovoriti s HRT-om da prikažemo fantastičnu emisiju „Srdačno vaši – Ivan Hetrich i Oktavijan Miletić“ i još jednu stariju sa Sašom Zalepuginom gdje Miletić objašnjava svoje početke – rekao je Rafaelić.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok čestitao je organizatorima na uspješnom 15. izdanju festivala.

– To je samo potvrda da, kao što je rekao Walt Disney, svaki, pa i najveći životni projekt počinje od prvog koraka. Sve ono što sanjate, morate napraviti prvi korak. Ti koraci su možda i bili nespretni, ali evo, to je sad jedna manifestacija koja ima svoje mjesto ne samo u Varaždinu, nego općenito u Hrvatskoj. Ovakvoga tipa festivala nema, a vidite i sami da nam se često čini da trash i stvarnost nisu baš jako daleko. Kad pogledate ovo koronu, fabule i sižee ovoga što se događa u Hrvatskoj, nismo baš sigurni da svi skupa nismo u velikom trashu – rekao je Čehok.

15. trash film festival (4)

Na ovogodišnjem festivalu koji traje od 9. do 12. rujna najzastupljeniji su filmovi horror žanra, nakon njih filmovi znanstvene fantastike i akcijski, dok je borilačkih filmova najmanje prijavljeno. Ove godine filmovi su stigli sa svakog kontinenta, a bilježi se i značajan porast prijavljenih filmova iz država bivše Jugoslavije od kojih najviše iz Hrvatske i Slovenije.

Službena selekcija filmova je vrlo raznovrsna; ima humora, strave, heroja, monodrama, čudovišta, robota, društvenog aktivizma i mnogih drugih tema koje će kao i svake godine ispuniti očekivanja posjetitelja Trash Film Festivala.

Žiri na 15. izdanju Trash Film Festivala sačinjavaju: Daniel Rafaelić (povjesničar filma, redatelj, pisac i glumac), Luka Hrgović (redatelj, scenarist i montažer) i Dino Julius (redatelj i montažer).

15. trash film festival (8)
15. trash film festival (6)
15. trash film festival (5)
15. trash film festival (3)
15. trash film festival (1)
trash film festival 15 (1)
trash film festival 15 (2)

m.furlan/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.