Now Reading:
Škole u Međimurju spremno dočekuju početak nastave. Posavec: „Osigurali smo udžbenike, prijevoz, osobne asistente, maske, a po nečemu smo jedinstveni, prvi u Hrvatskoj”
Full Article 6 minutes read

Škole u Međimurju spremno dočekuju početak nastave. Posavec: „Osigurali smo udžbenike, prijevoz, osobne asistente, maske, a po nečemu smo jedinstveni, prvi u Hrvatskoj”

U ponedjeljak, 7. rujna, u Međimurskoj će županiji u osnovne škole krenuti oko 9.500 učenika te nešto manje od 4.000 učenika u srednje škole, a po prvi će put u školske klupe sjesti 1.129 prvašića.

Rečeno je to, između ostalog, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Čakovcu, na kojoj je župan Matija Posavec istaknuo da su se posljednjih dana, u suradnji s osnovnim i srednjim školama kojima je Međimurska županija osnivač, intenzivno pripremali za početak nastave.
-Pripremali smo i prostorne, i tehničke, i organizacijske te financijske preduvjete za početak nastave, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja – rekao je župan i nastavio:
-Međimurska županija uvijek je bila po nečemu prva, kada je riječ o obrazovanju, uvijek korak ispred, predvodnici dobrih ideja, jasne strategije, kvalitetnog razmišljanja i dobrih rezultata koje su ostvarivale naše učenice i učenici. I ove godine, kao regionalna samouprava želimo biti primjer kako se odnosi prema svojim učenicima, zaposlenicima škola, prema obrazovanju općenito.

Kako bi što je moguće više rasteretili roditelje školaraca, Županija je osigurala potpore, ali tu je i segment ulaganja u bolje obrazovanje.
-Kad zbrojimo sve naše osnovne i srednje škole, Međimurska županija je osnivač njih 40-ak, a u ovome trenutku imamo jednu školu koja nam je sporna u epidemiološkom kontekstu, a to je SŠ Prelog – kazao je župan, uz napomenu da će više informacija vezanih uz ovu školu biti poznato u petak.

Školski se sat skraćuje, svi će dobiti zaštitne maske

Posavec je u nastavku govorio o svemu što je učinjeno kako bi učenici i djelatnici u školama bili što sigurniji, ali i kako bi se roditeljima školaraca financijski olakšao početak nove školske godine.
-U svim osnovnim i srednjim školama skraćuje se sat za pet minuta, za sve osnovnoškolce osigurani su udžbenici, a neke općine i gradovi osigurali su radne bilježnice ili druge materijale. Prijevoz je osiguran za sve učenike osnovnih škola, a za svakog će učenika, njih 7 tisuća u osnovnim i 4 tisuće u srednjim školama te za gotovo 2,5 tisuće zaposlenika u školama, Međimurska županija nabaviti po dvije tekstilne maske, namijenjene višekratnoj upotrebi i to od međimurskih proizvođača.
S time da će učenici od 1. do 4. razreda, a govorimo o mladoj, specifičnoj generaciji učenika, dobiti posebno izrađene maske sa crtanim likovima, da se lakše prilagode nošenju. Riječ je o 27 tisuća maski koje smo naručili i koje će biti spremne u ponedjeljak – rekao je župan.

Osiguran je i prijevoz

Osim toga, svi učenici srednjih škola imat će potpuno financiran i osiguran prijevoz autobusom i vlakom, bez obzira na udaljenost od mjesta stanovanja od škole. Sve razlike u cijeni karte koje nisu sufinancirane iz drugih izvora pokrit će Međimurska županija, a prvi tjedan nastave, kao i dosad, svi se učenici voze bez iskaznica.

-Svjesni vremena neizvjesnosti u kojima živimo i donijeta je odluka da će svaki učenik koji pohađa neku od srednjih škola na području Međimurske županije ili učenik koji je iz ove županije, a pohađa srednju školu van županije, dobiti po 300 kuna za nabavku radnih materijala. Po tome smo jedinstveni i prvi u Hrvatskoj – rekao je Posavec.

Županija je, zajedno s udrugama, osigurala i financiranje osobnih asistenata, odnonosno pomoćnika u nastavi, njih 87, svim učenicima koji ih trebaju, a riječ je o 93 učenika – 75 u osnovnim i 18 u srednjim školama.
U svim školama i razredima osigurana je tekuća topla voda, sredstva za dezinfekciju i sva druga higijenska sredstva.

-Ulaganja u adaptaciju ustanova, školskih dvorana i učeničkih domova sada se pokazalo izuzetno dobrim i korisnim jer u velikoj većini nećemo imati imati problema s prilagođavanjem epidemiološkim uvjetima. Učenici OŠ Pribislavec će nakon punih 140 godina ići u novu školu. Škola udovoljava svim standardima 21. stoljeća, a Međimurska županija je u ovom investicijskom ciklusu koji će biti dovršen do kraja rujna, u dogradnji i adaptaciji osnovnih škola u Hodošanu, Donjoj Dubravi, Draškovcu, Goričanu i Belici te obnovi Srednje graditeljske škole u Čakovcu – kazao je Posavec te dodao da će Županija otkupiti med od domaćih pčelara i staviti ga na raspolaganje učenicima.

Silović: „Nošenje maski bit će stresno, važna je uloga roditelja”

Višnja Smilović, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije istaknula je da će nošenje maski i socijalna distanca od vršnjaka za djecu će biti stresni i traumatični događaj. Vrlo je važna uloga roditelja i učitelja u prihvaćanju novih pravila.
-Nema sveobuhvatnog rješenja za sve, rješavat ćemo svaku situaciju korak po korak. Dosad smo imali izvrsne ili relativno dobre vijesti. Ako se uspoređujemo s Hrvatskom, zasigurno smo jedna od najboljih županija, s najmanjim brojem oboljelih. Trenutno imamo 63 oboljele osobe, a aktivno je 25 osoba. Od ožujka do 10. kolovoza imali smo 13 oboljelih osoba, a od 10. kolovoza do danas imamo 50 novooboljelih. Za našu županiju to je veliki porast. Najveći broj tih oboljelih je unesen: s ljetovanja, iz drugih županija i iz drugih zemalja, s hodočašća. Ali kod nekoliko slučajeva imamo situaciju da se ne može zasad utvrditi način zaraze, epidemiološka anamneza je negativna i po tim kriterijima imamo lokalnu transmisiju u našoj županiji. Nije vrijeme za velika okupljanja, treba razmišljati da svi imamo odgovornost – kazala je.

Na pitanje što će biti sa Zrinski art festivalom, odnosno primjedbu da organizatorima nisu jasne mjere, Smilović je odgovorila:
-Nacionalni Stožer je donio odluku samo za našu županiju, ne znam temeljem čega, jer naš županijski Stožer je dao jasan prijedlog što želimo. Međutim, oni su donijeli odluku da se upućuju svi organizatori da mogu organizirati jedino uz naše posebne preporuke, za koje mi nismo upućeni koje bi to posebne upute i preporuke morali dati izvan preporuka koje je dao Nacionalni Stožer i HZJZ. Uz sav posao koji imamo, koji nam je prioritet uz oboljele i njihove kontakte, sada moramo odgovarati na desetke i više upita organizatora koji primarno nisu pogledali sve upute koje su stavljene na stranice HZJZ-a. Nema grane koja nije obuhvaćen i za koju nisu razrađene. Trebali bi nam se javiti samo ako izlaze iz okvira tih uputa i preporuka koje su već napisane.

Smilović je dodala da bi organizatori trebali voditi i računa o tome da u ponedjeljak počinje nastava, sa strogim mjerama za djecu, koja se ne smiju međusobno miješati, a za vikend bi priredili veliko druženje školaraca. Mogli bi očekivati da se zaraza širi po školama.

– Oboljele djece zasad nemamo u našoj županiji, ali u drugima ih ima. Na svu sreću, djeca imaju vrlo blage simptome i vrlo lako prebole, ali mogu prenijeti drugima – završila je Smilović.

ak/sjever.hr

02.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.