Now Reading:
Nakon karantene zbog koronavirusa, mobilnost u turističkoj sezoni povećana gotovo 200 posto
Full Article 2 minutes read

Nakon karantene zbog koronavirusa, mobilnost u turističkoj sezoni povećana gotovo 200 posto

Zbog velikih dnevnih migracija stanovništva između Istre i Italije, Vlada Republike Hrvatske donijela je 13. ožujka 2020. godine odluku o zatvaranju vrtića, osnovnih i srednjih škola te fakulteta 16. ožujka, s ciljem sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Dana 25. ožujka, više od trećine svjetskog stanovništva, koje UN procjenjuje na 7,8 milijardi ljudi, pozvano je da ostane kod kuće. Većina tih zemalja i teritorija, njih oko 40 gdje živi najmanje 2,3 milijarde stanovnika, odredila je obveznu zabranu kretanja. Pandemija novog korona virusa COVID-19 je uzrokovala niz društveno-gospodarstvenih posljedica kao što su nestašice raznih vrsta robe, djelomično zbog paničnog kupovanja, ali i poremećaja u tvornicama i logistici.

Početkom pandemije COVID-19 virusa Apple karte su počeli prikupljati detaljnu statistiku o kretanju ljudi korištenjem podataka o lokaciji s mobilnih uređaja. Prvi podaci objavljeni su 29. ožujka 2020. godine, a nakon toga 29. kolovoza 2020. godine nakon čega je napravljena analiza prikupljenih podataka.

Nastavno na prikazane rezultate koji se generiraju računajući broju zahtjeva za Apple Karte za smjerovima u određenim zemljama i gradovima dolazi se do zaključka da se trend mobilnosti vožnje i pješačenja povećao tokom turističke sezone u prosjeku čak 194 posto sredinom kolovoza, u odnosu na početak godine, što potvrđuje sve prethodno prikupljene i analizirane podatke prema Apple kartama.

Mobilnost je suočena s velikim izazovom promicanja i poticanja održivih mogućnosti mobilnosti, umjesto korištenja privatnih automobila. Vlasti su sada više usredotočene na zdravstvena i ekonomska pitanja, privremeno ostavljajući po strani izazove s mobilnošću. Daljnja pitanja koja treba istražiti jesu kako će ovo utjecati na percepciju korisnika o različitim prijevoznim uslugama i koje nove strategije operateri javnog i privatnog prijevoza moraju slijediti.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/)

www.sjever.hr

02.09.2020.

Input your search keywords and press Enter.