Now Reading:
Župan Posavec uoči 25. obljetnice Oluje: Velik je doprinos Međimurja i Međimuraca
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec uoči 25. obljetnice Oluje: Velik je doprinos Međimurja i Međimuraca

U utorak je Međimurska županija obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

U nazočnosti branitelja, predstavnika udruga iz Domovinskog rata, saborskih zastupnika, predstavnika Međimurske županije i jedinica lokalne samouprave te policije, obratio se Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije.

– Na današnji dan kao branitelj i kao predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana osjećam se veselo. Veseo sam zbog toga što imamo nakon mnogo stotina godina svoju, samostalnu, demokratsku, slobodnu hrvatsku državu, a po drugoj strani sam žalostan što nema naših prijatelja, suboraca, dečki koji su dali svoje živote i utkali u temelje lijepe naše domovine Hrvatske. Međimurski branitelji su dali veliki doprinos u oslobađanju RH i prvenstveno u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja gdje je učestvovalo preko 500 međimurskih branitelja koji su nesebično išli i oslobađali one krajeve gdje su se vodile najžešće bitke za oslobođenje države Hrvatske – rekao je Horvat.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da je Oluja završni čin Domovinskog rata u Hrvatskoj i da državnim praznikom slavimo ne samo tu pobjedu nego slavimo i sve prijašnje vojne akcije koje su dovele do najveće bitke na ovim prostorima od Drugog svjetskog rata.

– 25 je godina nakon najveće pobjede u Domovinskom ratu, nakon Vojno-redarstvene akcije Oluja kojom je oslobođena trećina hrvatskog teritorija, a velik je bio doprinos Međimurja i Međimuraca. Općenito u Domovinskom ratu sudjelovalo je preko 8 tisuća međimurskih branitelja, gotovo 2 tisuće u akciji Oluja i u svim drugim redarstvenim akcijama, u svim drugim postrojbama što znači da su dali veliki doprinos. 7. gardijska brigada prva je ušla u Knin 5. kolovoza i u toj gardijskoj brigadi bilo je Međimurca. Branili su svoju domovini, borili su se za bolju budućnost, mnogi od njih nažalost nisu se vratili svojim kućama i svojim obiteljima. Najmanje što što možemo je odati im počast, zapaliti svijeću, položiti vijenac i u svojim srcima se sjetiti i u njihovu slavu izgrađivati bolju sutrašnjicu i bolju Hrvatsku – kazao je Posavec.

– Treba istaknuti da se značajni broj međimurskih branitelja borio i u prethodnoj akciji Bljesak u kojoj su Međimurci zajedno s ostalim snagama oslobodili Lipik kao prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj kao i u drugim mnogobrojnim akcijama. Najviše međimurskih branitelja sudjelovalo je u oslobođenju Međimurja u rujnu 1991. godine i ove godine ćemo zbog aktualne situacije uzrokovane koronakrizom upravo na taj dan i uz pijetet međimurskim braniteljima i prvom oslobođenom kraju u Hrvatskoj baš na 17. rujna ’91. obilježiti na svečani način i dan Međimurske županije pošto to nismo uspjeli učiniti 30. travnja – najavio je međimurski župan.

Molitvu za branitelje predvodio je gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, a sveta misa za domovinu održati će se u srijedu, 5. kolovoza, u 9 sati u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

n.kalajdžija / sjever.hr

04.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.