Now Reading:
FOTO: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano obilježen na varaždinskom groblju
Full Article 3 minutes read

FOTO: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja svečano obilježen na varaždinskom groblju

Svečanim polaganjem vijenaca i svijeća, danas je na varaždinskom groblju obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja koji se slavi  5. kolovoza.

Izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima. U županijskom izaslanstvu bili su saborska zastupnica i savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević i predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, dok je u ime Grada Varaždina vijenac položio zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Uz izaslanstva Županije i Grada, vijenac su položili i predstavnici Policijske uprave varaždinske, članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije te članovi braniteljskih udruga s područja Županije.

-Ovo je svakako najvažniji datum hrvatske povijesti – Dan pobjede, Dan nezavisnosti i Dan hrvatskih branitelja. S posebnim ponosom sjećamo se svih poginulih kao i svih nestalih, svih ranjenih, a naravno s posebnim ponosom sjećamo se naše 7. gardijske brigade koja je dala izniman doprinos upravo u akciji Oluja i u toj velikoj pobjedi, ali i koja je dala ogroman i neizmjeran doprinos u cijelom Domovinskom ratu – rekla je saborska zastupnica Martinčević.

Avara pak je istaknuo kako 25. godišnjica vojno-redarstvene akcije Oluja za sve Hrvate mnogo znači .
-Konačno, nakon četiri godine okupacije, oslobađanje kompletnog hrvatskog teritorija i kraj agresije na Republiku Hrvatsku. S obzirom da je u toj akciji bilo više od 200 poginulih i više od tisuću ranjenih, ovaj dan uvijek obilježavamo i sjećamo se onih koji su dali živote za samostalnu Republiku Hrvatsku. Naravno, treba ponoviti, da je to bila operacija kojom je stavljena kruna na slobodnu i nezavisnu državu Hrvatsku i kada, možemo reći, definitivno počinje razvoj moderne Republike Hrvatske. Za nas Varaždince poseban je to ponos jer je najviše branitelja bilo zapravo iz ovog kraja u Pumama i to što su oni izvjesili hrvatski barjak u Kninu i mene, a vjerujem i sve Varaždince, ispunjava ponosom.

Jurica Šare, umirovljeni zapovjednik voda u 7. gardijskoj brigadi je kazao:
-5. kolovoz je vrlo značajan datum jer tada smo oslobodili kraljevski grad Knin koji je u biti bio središte pobune i time smo zmiji odrezali glavu. Nakon toga sve je, možemo reći, bilo lakše u Oluji. Da toga nije bilo, ne znam kako bi se Oluja dalje odvijala. Budući da smo prvi ušli u grad Knin, po tome su Pume dale možda najveći značaj i doprinos tada u toj Oluji, u tom Domovinskom ratu.

Nakon polaganja vijenaca, okupljene je na minutu šutnje za sve poginule I nestale hrvatske branitelje pozvao Alen Runac, a molitvu je predvodio velečasni Ivica Horvat, policijski kapelan na varaždinskom i međimurskom području.

Podsjetimo, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj je datum 1995. Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojno – redarstvenoj akciji Oluja.
Svim građankama i građanima Republike Hrvatske želimo sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a hrabrim hrvatskim braniteljima čestitamo njihov dan.

ak/sjever.hr

04.08.2020.

Input your search keywords and press Enter.