Now Reading:
Lebdeći šatori u Varaždinskim Toplicama – uskoro kamp?
Full Article 3 minutes read

Lebdeći šatori u Varaždinskim Toplicama – uskoro kamp?

Zbog činjenice da u Varaždinskoj županiji ne postoji niti jedan kamp, Turistička zajednica Varaždinske županije organizirala je besplatno predstavljanje i prezentaciju projekta TEC kampova – šatora koji lebde u zraku.

Prezentacija je održana u nedjelju na prostoru Lječilišnog parka u Varaždinskim Toplicama iznad arheološkog lokaliteta.

Radi se o inovativnom proizvodu za kampiranje britanske tvrtke Tentsile, kojima se pomoću atraktivnih šatora koji lebde u zraku (Tentsile Tree Tents) stvaraju posebne TEC zone i TEC kampovi uz idealne uvjete boravka u kampu te nesvakidašnji doživljaj boravka u prirodi.

– Gotovo je nevjerojatno da smo imali jedan od najstarijih kampova na kontinentu, onaj na Varaždinbregu koji je zatvoren prije par desetljeća. Otada u Varaždinskoj županiji, zapravo čitavom sjeverozapadu Hravtske nema kampova. Na dnevnoj bazi dobivamo upite, ne samo od Skandinavaca i Nizozemaca koji su najveći fanovi, nego i od domaćih i svih ostalih turista. Nadamo se da će ova tehnologija, originalno engleska sa zastupstvom u Hrvatskoj, pomoći poduzetnicima, privatnicima i fizičkim osobama da promišljaju i da uskoro dobijemo prvi kamp u Varaždinskoj županiji. Ovo je nešto na granici robinzonskog turizma i glampinga, dovoljni avanturistički, a s druge strane dovoljno moderno i funkcionalno da bude prihvaćeno od turista 21. stoljeće. Pogotovo u doba korone kad su distanciranost i boravak u prirodi postali imperativ. Cijela Varaždinska županija je na otprilike 50 posto lanjskih noćenja, kada govorimo o svim smještajnim objektima, dok su kuće za odmor blizu 70 posto. U Hrvatskoj već postoje kampovi s ovakvom vrstom šatora, najbliži je u Samoboru, ima ih u Gorskom kotaru i Istri – rekao je direktor županijske Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini.

Ivan Štemberger, predstavnik Tentsile Croatia, pojasnio je da za lebdeće šatore trebaju samo tri čvrste točke.

– Šatori lebde u zraku, na tri čvrste točke, drvo, stijena ili nešto što ima čvrstu uporišnu točku. Šatori su vrlo jednostavni i atraktivni i što je važno vrlo udobni. Ima ih za jednu, za dvije ili za tri osobe, a mreže su za dvije, tri ili šest osoba. Mogu se koristiti svugdje, u službenim kampovima, jer se danas ne smije boraviti svugdje u prirodi. Postavljanje je jednostavno, za 10 do 20 minuta. Ovakvi su šatori isključivo za noćenje. Vrijednost šatora je od 1350 do 7125 kuna. Svi su za sva četiri godišnja doba. Za sada imamo preko 2,4 milijuna korisnika u svijetu – kazao je Štemberger.

– Dugi niz godina imamo upite o kampu, no nažalost, nemamo ga. Trendovi u turizmu se mijenjaju, ljudi su sve osvješteniji, vraćaju se prirodi i jedan ovakav kamp, pogotovo s pričom da se za svaki prodani šator zasade stabla, je idealna prilika – dodala je direktorica topličke Turističke zajednice Lana Husnjak.

Među onima koji su došli na prezentaciju bili su u toplička gradonačelnica Dragica Ratković i županijski pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

n.kalajdžija / sjever.hr

13.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.