Now Reading:
Grad Varaždin i Pume u zajedničkoj akciji saniranja divljih odlagališta
Full Article 3 minutes read

Grad Varaždin i Pume u zajedničkoj akciji saniranja divljih odlagališta

Pripadnici 2. Oklopno-mehanizirane bojne Pume stacionirane u Varaždinu i Grad Varaždin u utorak su zajednički krenuli u akciju saniranja divljih odlagališta otpada na širem području Dravske park šume, odnosno Bombellesove ceste.

Varaždinske Pume ovu akciju provode u skladu sa širom strategijom Oružanih snaga Republike Hrvatske po kojoj svojim djelovanjem daju podršku lokalnoj zajednici i civilnim institucijama. U akciju je uključeno i gradsko poduzeće Čistoća.

Časnički namjesnik, prvi dočasnik 2. Oklopno-mehanizirane bojne Pume Dalibor Škvarić naglasio je da se njihova akcija sastoji od civilno vojne suradnje 2. oklopno mehanizirane bojne pume, koja je došla u Varaždin prije godinu i pol, i Grada Varaždina.

– Vidjeli smo da postoje neka divlja odlagališta što nam ekološki nije prihvatljivo u krugu naše vojarne i potrudili smo se organizirati ovu akciju – rekao je Škvarić te dodao kako će veliki komunalni otpad sanirati jer u budućnosti misle reaktivirati vojni poligon koji se nekad tu nalazio.

– Suradnja se ostvarila vrlo brzo i učinkovito, danas smo izašli ovdje i počeli čistiti ovaj dio Dravske šume. Za sada, iznenađujuće, nema toliko smeća na ovom području, ali nađu se odbačene flaše i sitni otpad, a onaj krupniji otpad i veća odlagališta ćemo odraditi s gradskom Čistoćom s mehanizacijom – objasnio je Škvarić.

Predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Robert Puja kazao je da su uvijek uskočili u pomoć.

– Pokazali smo se kao pomoć svojoj zajednici u kojoj djelujemo kao udruga. Na nivou brigade od Vinkovaca, Našica, Bjelovara i evo, Varaždina ta će se suradnja i dalje odvijati, a drago mi je da bojna Puma nastavlja taj niz koji je započela sama brigada dok smo bili još ovdje prisutni. Stvarno nema puno otpada jer Čistoća i gradske službe rade svoj dio posla i ima više savjesnih nego nesavjesnih građana – istaknuo je Puja.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok rekao je kako su znali da će Pume biti trajno i aktivno prisutni u zajednici te da će pomoći svojim aktivnostima. Kada je njima trebalo zbrinuti građevinski materijal, kad su radili rekonstrukciju svojih objekata, onda je Čistoća njima pomogla, a na ovaj način im Pume to vraćaju.

– Mi čistimo, međutim, nažalost, još uvijek ima dosta nesavjesnih građana koji i dalje bacaju smeće i onečišćuju okoliš tako da je ova akcija stvarno nešto što će bitno poboljšati čistoću okoliša, osobito Dravsku park šumu – objasnio je Čehok.

Dodao je kako se obično ostavi nekoliko stotina tisuća kuna iz proračuna za divlja odlagališta, no ako je potrebno mogu podići ta sredstva.

– Građanima ovom prilikom savjetujem i molim ih da ne bacaju smeće u Dravsku park šumu i na ostale javne zelene površine grada Varaždina. Ovo su pluća ovoga grada, ovo je jedna prelijepa zelena oaza kakvu malo koji grad ima. Mi smo ove godine znatno podigli razinu aktivnosti i količinu zbrinjavanja otpada u reciklažnom dvorištu i nema nikakve potrebe da se baca otpad u Dravsku-park šumu – poručio je gradonačelnik.

n.kalajdžija / sjever.hr

07.07.2020.

Input your search keywords and press Enter.