Now Reading:
LICEM U LICE Vrhunac kampanje – obračun Plenkovića i Bernardića
Full Article 3 minutes read

LICEM U LICE Vrhunac kampanje – obračun Plenkovića i Bernardića

Predsjednici HDZ-a i SDP-a napokon će se suočiti licem u lice u dvosatnom dvoboju na RTL-u. Sigurni smo da će biti itekako zanimljivo!

Ova je predizborna kampanja po mnogočemu izvanredna – održava su u situaciji epidemije i dobar dio fokusa političara odlazi upravo na to je li ovo bio pravi odabir trenutka za održavanje izbora. I dok oporba kritizira vladajuće da su pokušali kapitalizirati dobre rezultate epidemiološke struke kako bi prije ljeta dobili izbore, vladajući tvrde da su odgovorno željeli da država ima stabilnu vlast prije nego se mora suočiti s izglednim drugim valom epidemije u jesen, kao i s rastućim gospodarskim problemima, piše RTL.
Zbog rasta broja zaraženih posljednjih dana mnoge su stranke suspendirale svoje predizborne aktivnosti i skupove, a kampanja se sve više seli u virtualnu sferu. Politički analitičar RTL-a Krešimir Macan kaže da već nekoliko izbornih ciklusa od 2015. nemamo prave marketinške kampanje koja bi svojim alatima utjecala na izbore.

-Stratezi kampanja se često od 2016. oslanjaju na sučeljavanja kandidata bilo da se radi o predsjedničkim ili parlamentarnim izborima i taj medijski uspon sučeljavanja su nekako započeli Milanović i Plenković kroz prva dva sučeljavanja potencijalnih premijerskih kandidata 2016. Četiri godine kasnije izgleda da će nam predstojeća sučeljavanja Plenkovića i Bernardića možda biti medijski vrhunci samih kampanja na izborima 2020. A i sami kandidati kao da se s time slažu”, kaže.

Moraju pobijediti same sebe

-Još se svi sjećamo prozivanja Miroslava Škore od strane Katarine Pejović u prvom krugu predsjedničkih izbora kojeg se i dan danas sjećamo, uz nastup Darija Juričana. Dakle pozicija favorita za Plenkovića je ujedno i rizik, jer on samouvjeren kakav jest, može naletjeti na tanak led ako Bernardić napravi dobru pripremu i čitanje njegova psihološkog profila kako bi ga napadima i replikama izbacio iz takta. Ako u tome uspije, može pokriti neke svoje eventualne nedostatke i ostati onaj koji se odlično držao u sučeljavanju, što je za njega jednako da ga proglase pobjednikom sučeljavanja. Dakle obojica će morati pobijediti sebe, biti bolji nego ikad dosad, na različitim terenima da bi ih mogli proglasiti pobjednicima sučeljavanja u ponedjeljak. Znam sigurno da će biti televizično – kaže Macan.

Bude li Plenković dobio sučeljavanje, to će mu dati uzlazni trend u najvažnijem, posljednjem tjednu kampanje i približava ga kreiranju desne koalicije s Domovinskim pokretom i formiranju vlade, a svi bi se mogli složiti da je to i najizgledniji scenarij, procjenjuje Macan.
-No samo izgledniji, moguće je da Plenković pobjedi samog sebe ili ga Bernadić uspije izbaciti iz takta i tada šanse Restart koalicije značajnije rastu, no za to će morati sami osvojiti dovoljno glasova. A neodlučne privlače lideri – tko će od njih iz duela izaći kao takav vidjet ćemo – zaključuje analitičar.

Sučeljavanje na RTL-u moći ćete pratiti u ponedjeljak, 29. lipnja, od 20 sati.

OVDJE pročitajte cijeli članak.

www.sjever.hr/rtl

28.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.