Now Reading:
Predstavljene monografija i medalja povodom 20. obljetnice Župe sv. Antuna Padovanskog
Full Article 3 minutes read

Predstavljene monografija i medalja povodom 20. obljetnice Župe sv. Antuna Padovanskog

Povodom  20. obljetnice Župe sv. Antuna Padovanskog, predstavljena je nova monografija i prikladna medalja. Predstavljanje je započelo svetom misom koju su predvodili župnik fra Tomislav Božiček i gvardijan i župnik Župe sv. Nikole biskupa Čakovec fra Željko Železnjak.

Veliku radost i zahvalnost povodom 20 godina postojanja Župe izrazio je fra Tomislav Božiček:
-Iako je naša Župa još vrlo mlada, ova mala obljetnica ipak je dokaz velikog duhovnog bogatstva. Čitajući kroniku i povijest ovog dijela grada Čakovca, upoznajući moje drage župljane, prepoznao sam u njima veliku želju i duhovnu snagu u vrijeme nastajanja crkve i župne zajednice.
Predstavljanju su nazočili brojni vjernici i predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života među kojima je bio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Monografijom se željelo prikazati zbivanja na području župe proteklih 20 godina, od same ideje za gradnjom nove crkve koja je potekla od vjernika i svećenika još 70-ih godina prošlog stoljeća, do realizacije i razvoja župne zajednice koja u njoj živi i duhovno raste. Uz sadašnjeg župnika, fra Tomislava Božičeka, autori monografije su prof. Vladimir Kapun, autor povijesnog dijela monografije, i fra Antun Jasenović, prvi župnik novoosnovane Župe, koji su nas tijekom nastanka monografije napustili. Na dvjestotinjak stranica zabilježeni su prvi početci župe, povijesne odluke o novoj crkvi na čakovečkome Jugu, smještaj i uređenje crkve,  imena svih župnika i vikara te svih osoba iz javnoga i duhovnoga života važnih za podizanje pastoralnoga centra.

Monografija je drugo dopunjeno izdanje monografije Župe sv. Antuna Padovanskog koja je izdana 2011. godine u vrijeme župnika fra Antuna Jasenovića, a predstavili su ju  dr.sc. Stjepan Hranjec, prof. emer. i književni povjesničar te profesorica i lektorica Nataša Kralj, koja je kazala da zahvaljujući velikom radu,  trudu i strpljenju sadašnjeg župnika Tomislava Božičeka vjernici Župe imaju priliku u rukama držati prekrasno opremljenu i bogato ispunjenu monografiju koja bilježi sve duhovne aktivnosti ove mlade Župe:
-Danas s pravom možemo reći da je crkva sv. Antuna Padovanskoga jedna od najljepših sakralnih građevina u novijoj hrvatskoj povijesti zbog svojega vanjskoga i unutarnjega uređenja.

Uz monografiju, izdana je i medalja u spomen na 20. obljetnicu Župe, čiji je autor hrvatski akademski kipar i medaljer Damir Mataušić. Medalja je izrađena od kovanog patiniranog tombaka u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u samo 100 primjeraka. S jedne strane medalje nalazi se broj 20 koji označava 20 godina od osnutka župe. U broju nule je kip sv. Antuna Padovanskoga, dok se u silueti medalje nalazi zvonik crkve koji se uzdiže ne samo nad crkvom, već i nad čitavim gradom Čakovcem. S druge strane medalje nalaze se konture župne crkve sv. Antuna Padovanskog Čakovec. Ispod crkve nalazi se natpis „Gradimo živu Crkvu“ što je uvijek bio prepoznatljiv logo Župe.

-Župa sv. Antuna Padovanskog, iako je mlada župa, već ima dvije monografije što svjedoči o njenoj dinamici života. Svaka župa bi trebala imati svoju monografiju jer je to svojevrsna osobna iskaznica župe, a nadam se da će se ova monografija naći u rukama mnogih župljana jer će tek tada ostvariti svoj pravi smisao – zaključio je profesor Stjepan Hranjec.

www.sjever.hr

06.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.