Now Reading:
VELIK INTERES GRAĐANA Varaždinski Reformisti organizirali predavanje o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
Full Article 4 minutes read

VELIK INTERES GRAĐANA Varaždinski Reformisti organizirali predavanje o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

Dvorana varaždinskog Vatrogasnog doma bila je gotovo premala da bi primila sve građane zainteresirane za stručno predavanje na temu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća i korištenje obnovljivih izvora energije, a predavanje je u srijedu organizirala Županijska organizacija Reformista Varaždinske županije.

Podsjetimo, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovoj godini nastavlja s nacionalnim financiranjem Programa energetske obnove obiteljskih kuća, a Fond planira uskoro objaviti Javni poziv za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća energetskog razreda (prema Q H,nd) minimalno D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj ili C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Građani imaju priliku dobiti 60 posto bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, a Varaždinska će im županija u tome pomoći ne samo stručnim predavanjima i prezentacijama, već i financijski.

Danas je manje-više svima poznato da je Varaždinska županija najuspješnija od svih županija u Hrvatskoj u dobivanju sredstava iz Europskih fondova, a najuspješnija je i u realizaciji projekata energetske obnove, naglasila je Natalija Martinčević, potpredsjednica Reformista i predsjednica varaždinske Županijske organizacije stranke na stručnom predavanju u Varaždinu.
-Ukupno 52 projekta vrijednosti preko 320 milijuna kuna. I nismo prvi samo u tome, prvi smo i u ovom javnom pozivu dodjele bespovratnih sredstava građanima za energetsku obnovu kuća. Mi smo kao stranka Reformisti odlučili organizirati ovaj, ne politički, nego stručni skup, prvi u nizu skupova koje ćemo održati diljem cijele županije, kako bismo sve naše zainteresirane građane informirali o tome kako doći do tih bespovratnih sredstava – kazala je Martinčević.

Podsjetila je da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisuje natječaj u kojem će se osigurati sredstva za energetsku obnovu kuća.
-To znači promjenu fasade, stolarije, hidroizolacija, promjena konstrukcije potkrovlja…Cijeli niz ozbiljnih zahvata s ključnim ciljem da se poveća energetska učinkovitost, odnosno da se smanje režije koje su danas veliki problem našim građanima, posebice umirovljenicima i osobama koje žive u samačkim domaćinstvima. Upravo je energetska obnova pravi put prema smanjenju tih režija – objasnila je Martinčević.

Fond financira energetsku obnovu kuća s 60 posto potrebnog iznosa, ali da bi se moglo krenuti u projekt realizacije obnove kuće na taj način potrebna je dokumentacija, energetski projekt, certifikat, što uvjetuje dodatne troškove. Upravo stoga, Varaždinska je županija odlučila pomoći građanima u tom dijelu.
-To su sredstva do čak 2.500 kuna za dokumentaciju, s rizikom hoće li to proći ili neće pa se može dogoditi da netko uloži taj novac i ostane bez projekta. Zbog toga smo mi kao Županija, zasad prva i jedina u Hrvatskoj, odlučili ići u ovaj projekt da svim našim građanima koji će biti zainteresirani financiramo ukupnu dokumentaciju i certifikate. Sredstva su osigurana, koliko god bude trebalo, i mi snosimo sav rizik. Tko uspije dobiti sredstva za projekt, odlično, a tko ne uspije, ništa mu se neće dogoditi jer je to pokrila Županija – naglasila je Martinčević.

-Ovako velik odaziv građana dokaz je da se definitivno radi o dobrom projektu, jednom projektu koji je vrlo koristan direktno građanima – istaknula je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin Šajn i dodala:
-Građani s pravom očekuju da će ovdje dobiti najvažnije, odnosno najbliže moguće informacije o tome što će ih dočekati 1. srpnja kada bi bilo izgledno da će Fond za zaštitu okoliša objaviti svoj javni poziv za ovu energetsku obnovu obiteljskih kuća. Razumljivo je da građane to zanima, da se žele za to što prije kvalitetno pripremiti, uz nadu da će i dobiti poticajna sredstva. Današnji skup ide u prilog upravo tome – zaključila je Košiša Čičin Šajn.

Kažimo i to da je, uz brojne građane, predavanju nazočio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

U naredna dva i pol tjedna Reformisti će organizirati još nekoliko stručnih predavanja diljem županije, a prvi nakon ovog varaždinskog održat će se u Varaždinskim Toplicama.

ak/sjever.hr

03.06.2020.

Input your search keywords and press Enter.