Now Reading:
Kreativni učenici izradili virtualnu knjigu „Moja Krapina“
Full Article 5 minutes read

Kreativni učenici izradili virtualnu knjigu „Moja Krapina“

Učenici 3. b razreda OŠ Augusta Cesarca izradili su virtualnu knjigu „Moja Krapina“ te ju predstavili gradonačelniku Zoranu Greguroviću i novinarima u Gradskoj vijećnici.

Učiteljica Nevenka Puh Malogorski pojasnila je da u nastavnom planu postoji tema „Moja županija i grad koji je sjedište županije“ pa je i u ovom trećem razredu trebalo napraviti nešto da učenici nauče što više o svojem gradu.

– Budući da u udžbenicima nema materijala koji bi oni mogli čitati i da smo u okolnostima u kakvima jesmo pa radimo nastavu na daljinu, trebalo je doći do ideje kako učenicima približiti, da što više nauče, da im pripremim bazu, mali udžbenik na temelju kojeg će rado istraživati dalje. Tako je krenula ideja s virtualnom knjigom. Ja sam priču započela, a učenici su je nastavili. Virtualna knjiga sadrži i fotografije i poveznice i priče, nešto o kajkavskom narječju, sadrži nešto o kulturno-povijesnim spomenicima, o našoj najpoznatijoj legendi, otvara se poveznica na Muzej neandertalaca, na stranicu Grada. U knjizi su učenici mogli, s različitim izvorima znanja i različitim pristupima doći do informacija. I onda su tražili neke zanimljivosti, koje možda ni mi odrasli nismo znali. Svaki učenik je dobio dvije stranice u knjizi i na svakoj stranici osim zapisa i fotografija postoje ikone na koje kad se klikne može se pogledati što su tamo zapisali, mogu se pronaći do kojih su stvari došli svojim istraživanjem – rekla je učiteljica.

Dodala je da su učenici naučili više jer su morali istraživati sami.

– Bilo je to uz pomoć roditelja ispočetka. Tražiti informacije učenicima trećeg razreda nije nimalo lako. U prethodnim generacijama, kad nije bilo korone, išli smo na teren pa je učiteljica pokazala uživo. Vidjeli su, ali možda nisu toliko ušli u dubinu koliko su ušli sada. Sada su bili potaknuti i motivirani, natjecali su se tko će doći do neke zanimljivosti, još zgodnije informacije. Na primjer, najstarija razglednica bila je u kući jedne učenice. Ovo je poseban projekt i vrlo smo ponosni na njega – zaključila je Puh Malogorski.

Gradonačelnik je pohvalio učenike za trud i kreativnost.

– Svake godine učenici trećih razreda dođu ovdje posjetiti gradsku upravu i gradonačelnika da čuju nešto o našem gradu. Naravno, posjete i druge ustanove i institucije na području grada. Ove godine sve je drugačije, nema normalne nastave, ne možemo normalno funkcionirat. Oni se nisu prepustili nego su si sa svojom učiteljicom dali truda, istraživali, napravili virtualni album Krapine za koji sam siguran da će mnogima biti interesantan. Možda je to čak nekakva turistički interesantna knjižica jer ima puno podataka o Krapini, koje, kako su sami učenici rekli, mnogi od njih nisu znali, a ni njihovi roditelji – kazao je Grgurović opisavši projekt kao izuzetno kreativan.

– I u ovim vremenima učenici su kreativni i rade. Album ćemo objavit na web stranici Grada Krapine. Dobio sam poziv da ga pogledam kad još nije bio završen i da li mogu snimiti video što mislim o albumu. Tu smo na brzinu, s mobitelom, snimili, bio sam u žurbi. Čestitam im i zahvaljujem – dodao je Gregurović.

Gradonačelnik je imao i dobru vijest za učenike Osnovne škole Augusta Cesarca.

– Prošle je godine zbog nevremena vjetar digao jedan dio krovišta. Morali su intervenirati vatrogasci i morali smo staviti betonske blokove, vezati da ne bi odnijelo ploče. Uvidom u stanje krovišta drvena potkonstrukcija je potpuno trula i jako oštećen limeni pokrov. Nije se više gdje to imalo učvrstiti. S nadležnim ministarstvima napravili smo projektnu dokumentaciju za zamjenu kompletnog krovišta na školi osim na dijelu dvorane gdje je zamijenjeno prije 6-7 godina. Ali ne više s drvenom, nego sa željeznom potkonstrukcijom. Na sjednici Vlade u Krapini u prosincu taj projekt je odobren. Kad je krenula procedura dogodio se potres u Zagrebu gdje je dobar dio zgrada, školskih objekata, oštećen, a smanjivao se i proračun zbog probllema s koronavirusom. Drago mi je da je ipak ovo prepoznato kao potencijalno opasno mjesto s obzirom na trenutno stanje krovišta. Na sjednici Vlade prošli tjedan je projekt podržan. Nakon postupka javne nabave, objavljena je odluka o odabiru i vjerujem, nakon što prođu žalbeni rokovi, kroz nekih mjesec-dva, da bi krenuli radovi na zamjeni krovišta na Osnovnoj školi Augusta Cesarca. 80 posto će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a 20 posto Grad Krapina – najavio je Gregurović.

Gradonačelnik je komentirao i povratak učenika na nastavu u školu te djece u vrtiće za epidemije koronavirusa.

– Što se tiče početka nastave na području Grada Krapine, u naše dvije osnovne škole, Augusta Cesarca i „Ljudevit Gaj“ s četiri područne škole, nije krenuo niti jedan učenik na nastavu. Nekoliko roditelja je zapisalo svoju djecu, oko 25 od više od tisuću učenika. No kad su vidjeli da bi ta djeca bila na neki način sama u razredu, onda su i ti roditelji odustali. Krenuo je rad u dječjem vrtiću. Od 200-injak djece, ovaj prvi tjedan je između 30 i 32 djece. Za vrtić smo pripremili sve što se tiče epidemioloških mjera. Svatko tko želi može dijete dovesti u vrtić, ono će biti sigurno. Dat ćemo sve od sebe da sustav bude siguran, a da roditeljima omogućimo da se mogu normalno posvetiti svojim poslovnim obavezama. – poručio je Gregurović.

n.kalajdžija/sjever.hr

16.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.