Now Reading:
BITKA ZA SABOR Otkriveno tko su nositelji lista HDZ-a i SDP-ove koalicije
Full Article 3 minutes read

BITKA ZA SABOR Otkriveno tko su nositelji lista HDZ-a i SDP-ove koalicije

U ponedjeljak se raspušta Hrvatski sabor, na izbore ćemo ići između 21. lipnja i 12. srpnja, a točan datum odredit će predsjednik Republike Zoran Milanović kada se donese odluka o raspuštanju.

Jutarnji list otkriva tko su nositelji lista HDZ-ove i SDP-ove koalicije.

Iako vrh HDZ-a uporno izbjegava javno govoriti o sastavu i imenima na izbornim listama, više izvora iz vladajuće stranke tvrdi da će Andrej Plenković biti nositelj u prvoj (zagrebačkoj) izbornoj jedinici, da će glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nositi listu u drugoj (istok Zagreba, Vrbovec, Bjelovar, Koprivnica, Križevci…), a dvije slavonske – četvrtu i petu – nosit će osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić i ministar financija Zdravko Marić. Treću jedinicu (Zagorje, Varaždin, Međimurje…) nosit će, kažu sugovornici iz HDZ-a, ili ministar gospodarstva Darko Horvat ili ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Šestu jedinicu (dio Zagreba, Velika Gorica, Sisak…) nosit će, tako se barem priča u vladajućoj stranci, ili ministar zdravstva Vili Beroš ili energetike Tomislav Ćorić, koji je i na čelu tima koji piše izborni program HDZ-a. Ministar branitelja Tomo Medved trebao bi nositi listu u najčudnijoj, sedmoj jedinici, koja se pruža od Jaruna do Jadrana, a ministar prometa Oleg Butković osmu (Istra, Rijeka, Primorje). Dvije najjužnije trebali bi, tvrdi naš izvor iz HDZ-a, nositi potpredsjednica stranke Zdravka Bušić (9. jedinicu) i Damir Krstičević (10.), unatoč tome što je nedavno podnio ostavku na mjesto ministra obrane, piše Jutarnji.

Stranka Milana Bandića i HNS na izbore će samostalno, a suradnji s HDZ-om mogu se nadati eventualno tek nakon izbora pod uvjetom da zadrže parlamentarni status.

SDP će na izbore kao vodeća stranka Restart koalicije koju čine još HSS, HSU, SNAGA i Glas, a kad je riječ o nositeljima lista, šef SDP-a Davor Bernardić nosit će listu u 1. jedinici, Rajko Ostojić bit će nositelj u 2., a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar nosit će listu u 3. jedinici. Ostaje otvoreno pitanje slavonske četvrte i pete jedinice. U 4. jedinici listu bi mogao nositi Domagoj Hajduković, ali ideja je i da je nosi popularna europarlamentarka Biljana Borzan, koja bi mogla povući dosta glasova, a Hajduković bi ionako ušao u Sabor na drugome mjestu. Borzan bi poslije mandat prepustila drugima na listi jer će nastaviti karijeru u Euro parlamentu. Listu bi u 5. jedinici mogao nositi i europarlamentarac Fred Matić ili, ako on ne bude htio, ili stranka ne odluči drugačije, Vinko Grgić. Politički tajnik stranke Davorko Vidović nosit će listu u 6., primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u 7., Erik Fabijanić u osmoj, a Franko Vidović u devetoj. Predsjednik saborskog Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk nosit će desetu, dalmatinsku jedinicu.

Ulazna mjesta

HSS će dobiti tri ulazna mjesta na listi u petoj, šestoj i sedmoj jedinici. Prema našim izvorima, ulazna mjesta za Sabor dobit će predsjednik stranke Krešo Beljak, zamjenik predsjednika Davor Vlaović i glavni tajnik Željko Lenart, a potpredsjednici će biti sljedeći na listama.

HSU će dobiti jedno ulazno mjesto za predsjednika stranke Silvana Hrelju u 8. jedinici te jedno granično mjesto za Tomislava Žagara u 4. jedinici, dok će Glas dobiti jedno ulazno mjesto za predsjednicu Anku Mrak Taritaš. Goran Beus Richembergh također će biti na listi i imati granično mjesto, dok se Vesna Pusić neće kandidirati. Ulazno mjesto imat će i predsjednik SNAGA-e Goran Aleksić.

Kamo će Matija Posavec?

Ostalo je još uvijek otvoreno pitanje međimurskog župana Matije Posavca, bivšeg HNS-ovca koji, prema nekim izvorima, pregovara i s varaždinskim županom Radimirom Čačićem i predsjednikom Demokrata Mirandom Mrsićem.
-Velike su šanse da će i Matija biti na našoj listi, ali to nije još sigurno. Procjenjujem da su šanse 70 posto – rekao je jedan SDP-ovac za Jutarnji.

Detaljnije informacije doznat ćete OVDJE

posavec

ak/sjever.hr/jutarnji.hr

16.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.