Now Reading:
Bliži se 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih
Full Article 4 minutes read

Bliži se 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Bliži nam se jedanaesti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji će ove godine biti održan na drugačiji način nego što smo navikli, ali prema planiranim datumima, od 1. do 7. lipnja.

Naime, organizatori su najavili realizaciju u tri dijela – VAFI sekcija bit će održana prema najavljenim datumima, dok će RAFI sekcija u Rijeci, kao i projekcije pobjedničkih filmova u Varaždinu biti realizirane na jesen.

Na ovogodišnji festival pristigao je rekordan broj animiranih filmova, njih više od tisuću iz cijelog svijeta, točnije iz 85 zemalja! Ovogodišnja zemlja partner je Irska, a uz udrugu Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, glavni organizator festivala je treću godinu za redom i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke.

U sklopu VAFI sekcije gdje se natječu animirani filmovi djece i mladih u tri dobne skupine (MINI, MIDI i MAXI) pristiglo je 317 pravilno prijavljenih filmova iz 35 zemalja svijeta. Selekcijsku komisiju u VAFI sekciji čine Jasenka Ježovita-Mlinarić, dugogodišnja članica i bivša voditeljica VANIME, te Slave Lukrov, predsjednik ASIFA Hrvatske i direktor Supertoon – internacionalnog festivala animiranog filma.

Zbog specifične situacije u kojoj se svijet trenutno nalazi ovaj puta gosti po prvi puta od osnivanja festivala neće gostovati u Varaždinu kao što smo dosad navikli, već će svih šest službenih projekcija iz VAFI sekcije biti prikazivano u posebno pripremljenim emisijama za televizijsko emitiranje. Tako će od 4. do 7. lipnja emisije biti prikazivane na nacionalnom nivou u sklopu kanala RTL Kockica, te putem platforme RTL Play. Emitiranju se na lokalnom nivou priključuju i Varaždinska televizija (VTV), te Prva školska televizija u suradnji s Magic NET-om. Svi filmovi u konkurenciji VAFI sekcije za vrijeme trajanja Festivala bit će javnosti dostupni za gledanje i putem online platforme, a na službenim stranicama i putem društvenih mreža organizatori će osigurati live stream dijela programa.

Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatske i Ured pravobraniteljice za djecu RH te portal medijskapismenost.hr, a njihove predstavnice čine žiri Plavog VAFI-ja. Plavi VAFI se dodjeljuje mladim autorima koji svojim filmovima promiču prava djece.

S druge strane RAFI sekcija gdje se natječu profesionalni animirani filmovi namijenjeni djeci i mladima i to u četiri skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18) bit će prikazani u Rijeci na jesen kad se za to stvore uvjeti, a najbolje će birati 20 članova žirija sastavljenih od djece i mladih. Selektorice u ovoj sekciji su Dubravka Kalinić Lebinec, dugogodišnja medijska pedagoginja, osnivačica i voditeljica VANIME, zatim Ana Sever, izvršna producentica varaždinskog dijela festivala i Barbara Zupičić, izvršna producentica riječkog djela festivala, koje će selektirati pravilno prijavljene animirane filmove koji će tada biti prikazivani u osam službenih projekcija.

Nakon što završe obje sekcije, pobjednički filmovi će biti prikazani u Varaždinu na javnim projekcijama koje će biti besplatne i otvorene za javnost, a u suradnji sa suorganizatorima Festivala POU Varaždin, odnosno kinom GAJ.

Pokrovitelji Festivala su Grad Varaždin, Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar, Varaždinska županija, TZ Grada Varaždina, TZ Varaždinske županije i Rijeka 2020, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Koncertni ured Varaždin, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine, a pogotovo u ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.

Sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

www.sjever.hr

16.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.