Now Reading:
Općina Konjščina u prošloj godini imala najveće izvršenje proračuna u svojoj povijesti
Full Article 4 minutes read

Općina Konjščina u prošloj godini imala najveće izvršenje proračuna u svojoj povijesti

Općina Konjščina u prošloj je godini zabilježila višak u proračunu od 711 tisuća kuna, a prihvaćen je i prvi ovogodišnji rebalans proračuna koji povećava sredstva u proračunu za projekte poput uređenja vrtića odnosno izgradnju i uređenje prometnica.

Neke su to od važnijih točaka sjednice Općinskog vijeća održane u četvrtak među kojima se našao i spomenuti godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. U prihodovnom dijelu iznosio je 16.867.083,69 kuna, a u rashodovnom 16.156.058,50 kuna, te je ostvaren višak od 711.025,19 kuna. Prihodi od poreza realizirani su u iznosu od 7.316.865,89 kuna, što je u odnosu na 2018.godinu više za 31.31%.
 
-Uz to što je Općina poslovala pozitivno realizirani su i značajni projekti u milijunskim iznosima. Tako je za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta prošle godine utrošeno 2,3 milijuna kuna, a za izgradnju trga u Konjščini 1,5 milijuna, što su izvorna sredstva proračuna i fondova EU. Za kulturne djelatnosti i manifestacije izdvojeno je 426 tisuća kuna, a za sport 146 tisuća. Socijalna skrb iznosila je 304 tisuće kuna – istaknuo je između ostalog načelnik Općine Mirko Krznar dodajući da se radi o najvećem izvršenju proračuna otkada postoji Općina.


Dodao je i da je Općina u 2019. izdvojila ukupno 263.089,00 kuna za provođenje mjera populacijske politike, od sufinanciranja školske kuhinje, preko školarina i stipendija, do sufinanciranja usluga dječjeg vrtića i pomoć u nabavi opreme za novorođeno dijete.
 
Uz prihvaćanje godišnjeg izvještaja vijećnici su potvrdili i prvi ovogodišnji rebalans proračuna kojim se prihodi povećavaju za 4,9 milijuna kuna na 25 milijuna, a rashodi za 5,7 milijuna na 24,9 milijuna kuna.
 
Povećanje proračuna je zbog novih projekata, prvenstveno zbog Doma kulture, odnosno zbog njegove dogradnje i nadogradnje te rekonstrukcije – pojasnio je načelnik.
 

Upravo zbog tog projekta Vijeće je odobrilo kreditno zaduženje u iznosu od 7,5 milijuna kuna za spomenutu rekonstrukciju, dogradnju, nadogradnju i opremanje Kulturno i turističko-informativnog centra (Dom kulture / kinodvorana), s maksimalnim rokom povratka 10 godina. Riječ je o projektu koji će se u iznosu od 90 posto troškova sufinancirati sredstvima Europske unije.
 
-Ovo je još jedan u nizu projekata kojeg sufinancira Europska unija. Općina Konjščina lider je, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, već i šire po povlačenju EU sredstava. Zaduženje je potrebno kako bi mogli pokrenuti projekt, kako bi mogli isfinancirati određene troškove do stizanja EU sredstava. Otplata kredita moguća je i prije isteka roka – pojasnio je Krznar.
 

I ove godine Općina je osigurala sredstva za financiranje vatrogasne djelatnosti u iznosu od 265 tisuća kuna. Na području općine djeluju dobrovoljna vatrogasna društva Konjščina, Gornja Konjščina, Galovec – Krapina Selo i Jertovec, a tijekom ove godine u planu je osnivanje Vatrogasne zajednice Općine Konjščina. Do osnivanja Vatrogasne zajednice, sredstva će se doznačivati DVD-ovima.
 
Općinsko je vijeće raspravljalo o radu Dječjeg vrtića Konjščina, koji je privremeno bio obustavljen zbog situacije s koronavirusom. Izdati računi za ožujak neće se mijenjati, a roditelji koji su direktno pogođeni epidemijom mogu zatražiti oslobođenje plaćanja u 100 % iznosu uz prilaganje propisanih dokaza. Vijeće je dalo suglasnost i na Pravilnik o upisu djece te Plan upisa. Predviđen je upis 15 djece, uz zadržavanje 5 odgojnih skupina.

Na sjednici Općinskog vijeća prihvaćen je i Strateški plan razvoja turizma Općine Konjščina za razdoblje 2019. do 2023.

-Područje općine posjeduje prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti oko kojih postoje mogućnosti razvoja turističke ponude i stvaranja općine kao prepoznatljivog turističkog odredišta. Razvojem turizma razvijala bi se poljoprivredna gospodarstva s ponudom svojih autohtonih proizvoda, a samim time dolazilo bi do potrebe razvijanja seoskog turizma sa smještajnim kapacitetima – pojasnio je Krznar te dodao da bi razvoj turizma ujedno potaknuo rast gospodarstva i zaposlenosti na području općine.

Među razvojnim projektima navedeni su kamp „Bajeri“, Kulturno i turističko informativni centar Konjščina, Turističko-kulturni centar Kaštel Konjskih (Stari grad Konjščina), vinska ceste Sušobreg – Jertovec i Gornja Konjščina – Klimen, adrenalinski park i outdoor fitness/street workout, biciklistička ruta, gastro ruta, izgradnja bazena kao dodatnog sadržaja uz Stari Grad Konjščina, uređenje dječjeg igrališta, Medni (implementacijski) centar te uređenje šumske poučne staze.
 
Dodajmo i da je SDP-ov vijećnik Antonio Gorički stavio svoj mandat u mirovanje, a zamijenio ga je Ivan Sadaić.

www.sjever.hr

16.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.