Now Reading:
Škvarić: „Cilj nam je da sva djece s područja grada Lepoglave mogu pohađati vrtić”
Full Article 4 minutes read

Škvarić: „Cilj nam je da sva djece s područja grada Lepoglave mogu pohađati vrtić”

Na području grada Lepoglave u tijeku je realizacija dviju najvećih kapitalnih investicija – adaptacije dječjeg vrtića u Lepoglavi i izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici.

Radilišta je danas obišao gradonačelnik Marijan Škvarić.

– U Lepoglavi je vrijednost investicije 12,25 milijuna kuna koja obuhvaća kompletnu građevinsku operativu, radove, opremu i uređenje okoliša. Time ćemo dobiti prekrasan objekt za smještaj djece i predškolski odgoj, a vjerujem da će djeca i odgajateljice imati sve uvjete koji su potrebni po svim pedagoškim standardima. Radovi teku veoma dobro, zahvaljujući dobrom projektu i potporama resornih ministarstava. Izvođači, projektanti, nadzor i Grad Lepoglava u sinergiji čine sve da to bude završeno po programu oko 15. srpnja, a cilj je da s 1. rujna ovaj objekt bude pun sretne i zadovoljne djece, odgajateljica i roditelja – kazao je Škvarić.

Lepoglavski je gradonačelnik dodao da je od gotovo 16 milijuna kuna, koliko su vrijedne obje investicije, više od 70 posto izvornih proračunskih prihoda Grada Lepoglave.

– Nitko u Hrvatskoj ne provodi dva takva projekta za predškolski odgoj, samo Grad Lepoglava. Budućnost našeg grada temeljimo na mladim, obrazovanim ljudima, na mladim obiteljima za koje želim da ostanu u našem gradu. 6,7 milijuna kuna dobili smo iz mjere 7.4.1. iz fondova Europske unije, ostatak sredstava financira Grad, uzeli smo kredit od 7,5 milijuna kuna, kamata je 2 posto, otplaćujemo ga na 5 godina uz jednu godinu počeka.

O tome što će novi, odnosno novoprenmljeni prostori značiti za djelatnike vrtića i za mališane govorila je ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava Valentina Husnjak:

– Sretna sam što ćemo se u novoj pedagoškoj godini vrati u nove i novoobnovljene prostore. Uvjeti su jako bitni nama djelatnicima, a posebice djeci. Novim uvjetima u vrtići bit će ispoštovani svi standardi, pa će pedagoški rad biti daleko kvalitetniji. U vrtiće na području grada Lepoglave, s mrežom predškolskog odgoja koja se stvarala godinama, pokrit ćemo upis djece za cijelo područje grada, a ujesen će se otvoriti i jaslička skupina koju dosad nismo bili u mogućnosti zbrinuti jer nismo imali uvjete. Nadogradnjom ovog objekta dobivamo i novu jasličku skupinu, odnosno mogućnost zbrinjavanja djece od godine dana. Kontinuiranim radom napravili smo mrežu predškolskog odgoja, da se svakom djetetu s područja grada Lepoglave omogući neki od programa predškolskog odgoja. Trenutno je te djece oko 120, a otvaranjem novih kapaciteta bit će ih 160, po potrebi i više.

Slavko Kišiček iz Tvrtke MIPCRO, izvođača radova, gradonačelnika Škvarića i novinare upoznao je s onime što je dosad napravljeno u Dječjem vrtiću Lepoglava te onime što predstoji.

– Postojeći objekt bio je oko 1200 kvadrata, a sad je 400 kvadrata više prostora, s ulaznom nadstrešnicom više od 700 kvadrata više objekta. Trenutno se izvode završni gipskartonski radovi i priprema za podopolagačke radove. U objektu je izvedeno grijanje koje već radi, stolarija je ugrađena, napravljena je prva ruka malarije, postavljena kompletna toplinska fasada i objekt je visoko energetski učinkovit. U visokoj smo završnoj fazi radova. Tehnički pregled mogao bi biti napravljen u prvom trendu srpnja – kazao je Kišiček.

Na Višnjici izgradnju novog dječjeg vrtića Grad Lepoglava financira iz vlastitih sredstava, rekao je gradonačelnik.

– 4 milijuna kuna građevinski radovi, 500 tisuća kuna oprema, a sad smo dobili potporu od 100 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja. Cilj je izgradnjom ovih dvaju vrtića uz još jedan u privatnom vlasništvu da zadovoljimo kapacitete, da sva djece s područja grada Lepoglave mogu pohađati vrtić. Istovremeno smo donijeli odluku da s velikim subvencijama pomažemo obiteljima, ali smo uveli i socijalnu komponentu, plaća se ovisno o visini prihoda. Iznosi su od 200 do 600 kuna, a gotovo 80 posto ukupnih troškova dječjih vrtića financira Grad – zaključio je Škvarić.

ak/sjever.hr 15.05.2020.

Input your search keywords and press Enter.