Now Reading:
Međimurje od sutra jedna zona kretanja, danas nema novooboljelih, jedna osoba ozdravila
Full Article 2 minutes read

Međimurje od sutra jedna zona kretanja, danas nema novooboljelih, jedna osoba ozdravila

Međimurski Stožer Civilne zaštite na današnjoj je konferenciji za novinare najavio da od sutra Međimurska županija postaje jedna zona za kretanje bez propusnica.

Načelnik Stožera Josip Grivec kazao je da se tijekom današnjeg dana očekuje odluka vezana za propusnice.

– Međimurska županija je od 6.4. predložila da bude jedinstvena zona kretanja. Jučer je poslana Stožeru civilne zaštite RH zamolba, uz mišljenje epidemiološke struke. Njihovo je mišljenje da Međimurje to može biti. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u aktivnostima zbog kojih imamo povoljnu situaciju u Međimurju i Hrvatskoj. Od sutra dakle mjere o zajedničkom kretanju na podruju županije, ali da se pridržavamo svih mjera da bi ostali i dalje na takvoj mogućnosti. Ako bude dobra situacija, možemo očekivati i još povoljnije mjere – rekao je Grivec.

Župan Matija Posavec naglasio je da Međimurje već peti dan nema novozaraženih.

– Jučer je bilo 13 testova, ukupno 237. Danas je jedna osoba ozdravila, jedan od članova obitelji koja je bila zaražena. Imamo 8 zaraženih osoba, s tim da se jedna zarazila na području druge županije gdje radi, ali se po prebivalištu vodi kod nas. Ozdravljenih je 4. Sve četiri zaražene osobe su dobrog općeg stanja i idu prema ozdravljenju – rekao je Posavec.

Župan je naveo i brojke da je u Međimurju 0,43 posto zaraženih u RH te 1,1 posto svih testiranja. Hrvatska ima 8,5 posto zaraženih od testiranih, Međimurje 2,0 posto. 703 osobe su u samoizolaciji, 5 posto od ukupnog broja u RH.

Dodao je da je u ustanovama socijalne skrbi sve pod kontrolom te da se redovito testiraju djelatnici i štićenici pod sumnjom na zarazu.

Komentirao je i odluku koja se iščekuje tijekom dana, da Međimurje bude jedna zona kretanja.

– Nepotrebna je trakavica bila posljednjih desetak dana. Obezvrjeđivao se rad epidemiologa, da će svi pohrliti u šoping centre, da gradonačelnici brane gradove podjelom na tri zone. Sve naše stanovnike tretiramo jednako bez obzira gdje tko živi. Stožer civilne zaštite detaljno promišlja svaku odluku i prati trendove i stanja osoba, pressice nacionalnog stožera, stanje u drugim županijama i državama. Niti jedna odluka nije bez stava epidemiologa. Zato smo izašli s inicijativom da Međimurska županija može biti jedinstvena zona kretanja – rekao je Posavec.

n.kalajdžija / sjever.hr

19.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.