Now Reading:
Kada je najbolje planirati ljetovanje? Evo što kaže pomoćnik Alemke Markotić
Full Article 3 minutes read

Kada je najbolje planirati ljetovanje? Evo što kaže pomoćnik Alemke Markotić

ljeto

Infektolog doc. dr. Rok Čivljak, pomoćnik ravnateljice Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” za Jutarnji list odgovorio je na pitanje koje se svi pitaju od samog početka pandemije i drastičnih mjera: koliko će ovo sve trajati?

– Što će biti s ovom epidemijom, to zasad ne znamo. Danas znamo o Covidu-19 puno više nego prije tri mjeseca. Imamo veće brojke pa i više informacija, koje pokazuju da ovo nije bezazlena epidemija jer dosad je oboljelo više od milijun i umrlo više od 50.000 ljudi. To su brojke koje su značajno nadmašile i SARS i MERS zajedno – objašnjava doc. dr. Čivljak razloge zbog koji se ne smije opustiti struka, ali ni građani, koji svojim ponašanjem najviše mogu pomoći da se zauzda epidemija.

– Premda to ne zvuči previše uvjerljivo, činjenica je da je pranje ruku kad se radi o koronavirusu ono o čemu moramo voditi brigu apsolutno svi. Građani moraju biti svjesni da se virus može nalaziti na svemu što su dotaknuli, a to znači da nakon svakog kontakta kartice, uređaja, proizvoda pranje ruku nema zamjene.

Dodaje da je ključ protuepidemijskih mjera da se sve ono što se misli napraviti učini što prije.

– Ne možemo izmisliti nešto novo, ali ono što je pouzdano učinkovito treba učiniti što prije, jer to je osnova sprečavanja svake zarazne bolesti. Naime, puno toga ovisi o broju zaraženih na početku epidemije. Ako početak epidemije nije apokaliptičan, ako ima manje zaraženih i oboljelih, ako pripreme krenu prije pojave prvih pacijenata, onda je to put u uspjeh. Naime, uvijek je pitanje jesu li mjere primijenjene kad je bio jedan ili deset zaraženih. Jesi li napravio na početku sve što je potrebno ili kad je već bilo kasno. Želim vjerovati da smo mi krenuli dovoljno rano (premda to nikad sa sigurnošću ne možemo tvrditi), da smo prepoznali što nam se približava i da smo učinili sve da te prve slučajeve ‘uhvatimo’. Nadam se da to što govorim neće biti demantirano za dva tjedna. Vjerujem da je ono što smo učinili u siječnju i početkom veljače bilo dovoljno rano. Probudili smo se na vrijeme, stožer je profunkcionirao, u njemu su ljudi koji znaju posao i zato su uvjerljivi. Ministar Vili Beroš, prof. dr. Alemka Markotić, prof. dr. Krunoslav Capak i Davor Božinović poštuju struku, uvjerljivi su zato što istinito i pravodobno obavještavaju javnost o svemu što se zbiva. Da smo odabrali pravi put, potvrđuje i broj oboljelih i smrtnost, koja je manja od jedna posto na milijun stanovnika. To su činjenice… – kaže doc. dr. Čivljak za Jutarnji.

Kad će kraj i nazire li se?

– Nema brojki, nema datuma… Rekao sam svojim ljudima kad su me pitali što s godišnjim – u rano ljeto ne bih rezervirao nikakvo ljetovanje na moru, ali sredinom ljeta i tamo negdje u kolovozu to bih se već usudio uplatiti. Vjerujem da će do ljeta koronavirus splasnuti. Zapravo, veselim se babljem ljetu ove godine – zaključuje optimistično doc. dr. Čivljak.

sjever.hr/jutarnji.hr 07.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.