Korona virus utječe i na najam stanova, evo kako se kreću cijene

Neizvjesnost u nastavak odvijanja situacije uzrokovane korona virusom ostavio je trag na zagrebačkom tržištu nekretnina već i prije razornog potresa koji je dodatno uzdrmao ionako tešku situaciju. Tržište najma stanova, kako mjesečnog tako i dnevnog, već sada trpi posljedice novonastale situacije.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su cijene najma zagrebačkih stanova i netom prije samog potresa bile nešto niže no u veljači.

Stanovima s površinom između 20 i 100 kvadratnih metara prosječne su oglašavane cijene bile oko 1 posto niže nego prošli mjesec, no unatoč kretanju silaznom putanjom, podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su njihove vrijednosti i dalje više no u ožujku 2018. i 2019. godine. Najveća promjena visine traženih najamnina vidljiva je na stanovima manjih površina kakvima je cijena do sada najviše rasla. Najmanja odstupanja od cijena zabilježena su na stanovima većih površina, 80-100 kvadrata.

Osim nešto nižih cijena, zbog cjelokupne situacije s korona virusom na zagrebačkom se tržištu osjeti i pad potražnje. Andrea Bilić, direktorica agencije za nekretnine Metropola za Crozilla.com kaže kako je korona virus paralizirao i tržište nekretnina, te trenutno zaustavio i stavio na poček i sve aktivnosti vezane uz potražnju za najmom.

„Mnoga strana veleposlanstva otkazuju već gotovo dogovorene razglede, neki klijenti i nakon obavljenih razgleda, pa čak i nakon donesene odluke o najmu određene nekretnine, zbog novonastalih mjera i okolnosti odustaju od najma ili preseljenja, a velik problem predstavlja i karantena za sve strane državljane koji imaju sklopljene ugovore o radu sa stranim kompanijama i ovih dana su trebali početi raditi u Zagrebu.“ – rekla je Andrea Bilić za Crozilla.com te dodala kako unatoč situaciji realizacija svakako ima, ali se one više odnose na već ranije dogovorene poslove.

Najveća promjena na oglasniku Crozilla.com osjeti se na stanovima manjih površina, što i nije neobično s obzirom da je posljednjih godina njihova cijena zbog velike potražnje konstantno rasla. Najveći pad cijena na oglasniku za nekretnine Crozilla.com zabilježen je na najamninama stanova manjih površina, onih do 40 kvadrata površine kojima su prosječne cijene 2,1 posto niže no u veljači. Nešto manji pad zabilježen je na cijenama najma stanova površine između 40 i 60 kvadrata kakvi su 1,3 posto jeftiniji no mjesec ranije, dok se 0,7 posto manji iznosi traže za stanove veličine 60-80 kvadrata.https://news.crozilla.com/najam-u-doba-korona-virusa/?_ga=2.257083211.1989392558.1586059348-560504921.1553458901

www.sjever.hr/Crozilla.com 05.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.