Now Reading:
Kako sanirati štete od nedavnog potresa u Zagrebu? Radimir Čačić nudi zanimljivo rješenje!
Full Article 2 minutes read

Kako sanirati štete od nedavnog potresa u Zagrebu? Radimir Čačić nudi zanimljivo rješenje!

radimir čačić

Varaždinski župan Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo, gostovao je u emisiji Točka na tjedan u kojoj je iznio svoje viđenje o tome kako namaknuti sredstva za obnovu građevina stradalih u potresu koji je nedavno pogodio Zagreb i sjeverozapad Hrvatske.

Predložio je, naime, da se u pet godina iz trošarina za benzin prikupi 3,6 milijardi kuna i tako obnove građevine oštećene u potresu, piše N1.

Čačić smatra da svađa HNS-a i Milana Bandića pokazuje potkapacitiranost ljudi u Ministarstvu graditeljstva te da Bandić nije odgovorio razini zadatka.
-U ovakvim situacijama nacionalne katastrofe svi građani Hrvatske trebaju biti solidarni i snositi trošak – smatra Čačić.
Kaže da Grad Zagreb mora sa svojim novcem preuzeti odgovornost za zgrade koje su u vlasništvu grada.
-Tu je uvijek i europski novac, postoji mogućnost donatorske konferencije koja je u Italiji bila preko milijardu eura. I onda u tom kolaču Zagreb treba dobiti dio novca za svoju imovinu – kazao je Čačić.

Varaždinska županija

Predlaže da se za obnovu koristi i trošarina na benzin na način da se odredi da taj iznos sljedećih pet godina ide za sanaciju šteta u Zagrebu i okolnim županijama.
-To znači da ne plaćaju samo građani Hrvatske koji kupuju benzin nego i strani turisti koji dolaze u zemlju i taj teret na neki način raspoređujemo, to je više nego dovoljno jer 1,20 kuna iz cijene benzina je u pet godina 3,6 milijardi kuna plus donatorska konferencija plus europski novac garantiram da je to dovoljni da se to na ozbiljan način sanira – istaknuo je Čačić, a prenosi N1.
Dodao je da svatko iznutra treba sanirati sam sebi, ali i upozorio da nije u redu da netko nema pravo na obnovu jer ima klet. Dodaje i da se svima kojima su stanovi i kuće uništeni treba ponuditi smještaj u hotelima. 

Kada je riječ o mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu, Čačić smatra važnim da se država ugleda na Njemačku i osnuje jamstveni fond jer je bitno da poduzeća ostanu solventna, a to ne mogu jer im banke sada ne žele davati novac.

www.sjever.hr/n1

05.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.