Now Reading:
Nema novih oboljelih u Međimurju
Full Article 3 minutes read

Nema novih oboljelih u Međimurju

Međimurski župan Matija Posavec izvijestio je da u nedjelju nema novih oboljelih od koronavirusa.

– Od posljednjih informacija u petak ukupno je obavljeno 9 testiranja. 8 je negativno, a jedno retestiranje prvog oboljelog je pozitivno. Testirana su još dva liječnika, rezultati su negativni. Uspješno odolijevamo da virus ne uđe u naše zdravstvene ustanove. Prvozaraženi je primljen u nedjelju, 22.3., u četvrtak je nalaz bio negativan, u subotu pozitivan. Drugi pacijent je stabilno. Trenutno imamo hospitalizirane dvije osobe i epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji je povoljna – rekao je Posavec.

Župan je kazao da strategija samoizolacije pokazuje rezultate. Od ukupno testiranih u Hrvatskoj, u Međimurskoj županiji ih je 0,9 posto. Od ukupnog broja testiranih na razini države 13 posto je zaraženih, a u Međimurskoj županiji 4,2 posto.

Posavec je poslao poruku vlasnicima 30-ak domova za starije i nemoćne koji skrbe o oko 1400 ljudi da zajedničkim snagama rade na boljoj organizaciji sustava te da omoguće više telefonskih i drugih tehnološki mogućih kontakata na daljinu za stariju populaciju. Pohvalio je i rad ljekarnika te patronažnih sestara, liječnika u primarnoj zaštiti i volontera Crvenog križa.

Voditeljica Odjela za infektologiju Županijske bolnice Čakovec Tanja Potočnik Hunjadi pojasnila je da se testiranja obavljaju po pravilima struke.

– Nadali smo se da će prvi bolesnik danas biti negativan, ali nažalost je pozitivan i nije izliječen. Prvi put j testiran 22.3., ponovno u četvrtak kad je nalaz bio negativan, jučer je bio pozitivan. To govori o nepredvidivosti virusa o kojem malo znamo. Testiranja su u razmaku od 48 sati, dva uzastopna moraju biti negativna da ga proglasimo izliječenim – rekla je Potočnik Hunjadi.

Ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak naglasio je da su zadovoljni što nema prodora virusa u Županijsku bolnicu Čakovec.

– Od petka smo dobili naputak da oslobodimo trećinu kadrovskog potencijala i naši djelatnici spremni su pomoći drugim bolnicama ako bude potrebno – izvijestio je Novinščak.

Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec rekao je da se u usporedbi sa svijetom Hrvatska jako dobro drži, a Međimurje još bolje.

– Apeliram na sve pojedince koji su skloni kršenju mjera da to ne čini. Želimo da što lakše i bezbolnije prebrodimo ovu situaciju. Ujutro smo dobili dojavu na području uz Dravu, kod Kuršanca, okupljanja u vikendicama. Molim da se to ne radi, uslijedit će provjera nadležnih – rekao je Grivec.

– Bliži se Uskrs. Nećemo ga moći provesti kao do sada. Bit će to cijena koju ćemo platiti za dobrobit Međimurki i Međimuraca – završio je Grivec.

n.kalajdžija / sjever.hr

29.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.