Now Reading:
Upoznajte Eriku – vunastog nosoroga iz Ludbrega – uskoro izložba
Full Article 2 minutes read

Upoznajte Eriku – vunastog nosoroga iz Ludbrega – uskoro izložba

GMV

Na Facebook stranicama Gradskog muzeja Varaždin objavili su informaciju o 37. obljetnici zaštitnih arheoloških istraživanja na području Malog Segečaka kod Ludbrega, provedenih od 16. do 28. ožujka 1983. godine, kada je otkriven prvorazredan paleontološki nalaz, vunasti nosorog.

Nalaz je smješten u fundus Gradskog muzeja Varaždin, a nakon dugotrajnih i zahtjevnih konzervatorsko-restauratorskih zahvata, vunasti nosorog, Erika, bit će uskoro predstavljen i javnosti kroz izložbu čije se održavanje planira u ovoj godini.

Prilog je pripremila Lovorka Štimac-Dedić, kustosica na Arheološkom odjelu GMV-a. Više podataka o Eriki možete pronaći i u posljednjih nekoliko brojeva “Varaždinskog muzealca” (broj 29, 30 i 31; dostupno na web stranicama GMV-a).

„U tijeku priprema za izložbu Erika – vunasti nosorog, prisjećamo se zaštitnih istraživanja koja su prije točno 37 godina rezultirala pronalaskom tog izvanrednog paleontološkog nalaza. Istraživanja su provedena u razdoblju od 16. do 28. ožujka 1983. godine na području Malog Segečaka, južno od Ludbrega nakon dojave da se u profilu usjeka puta nalaze životinjske kosti neobične veličine. Istraživanje je provedeno u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pod vodstvom Marine Šimek, a u njemu su sudjelovali dr.sc. Jakov Radovčić, Nikola Tvrtković, Branko Jalžić, Davor Puttar te pomoćni radnici Josip Šarec i August Novak. Otkriveni su ostaci vunastog nosoroga (Coleodonta antiquitatis) starosti 20.000 godina. Riječ je o najbolje sačuvanom kosturu vunastog nosoroga te istovremeno i jedinom in situ nalazu te vrste u Republici Hrvatskoj. Naknadnim analizama temeljem ovog nalaza došlo se do novih podataka i spoznaja o klimi i paleookolišu na području Podravine za vrijeme kasnog pleistocena što će biti prikazano na izložbi kroz suvremenu muzejsku priču.“

Iz Gradskog muzeja Varaždin nadaju se skorom susretu u Muzeju, a do tada poručuju – ostanite doma!, i pratite ih na web i Facebook stranicama, gdje je u tijeku, pod geslom “Fizički zatvoreni, virtualno dostupni”, izložba o tome kako su se u prošlosti Varaždinci nosili s bolestima i kriznim situacijama!

sjever.hr

29.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.