Now Reading:
Varaždin – nove mjere za ublažavanje posljedica krize, Čehok: Štedjeli smo prije da bi imali sada
Full Article 5 minutes read

Varaždin – nove mjere za ublažavanje posljedica krize, Čehok: Štedjeli smo prije da bi imali sada

Varaždin

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Zlatan Avar u petak su predstavili nove mjere za ublažavanje posljedica krize s koronavirusom.

Čehok je uvodno rekao da su građani disciplinirani te zamolio da i dalje slušaju civilnu zaštitu.

– Podsjetit ću da smo bili prvi grad, prije nego je Vlada izašla sa svojim mjerama, koji je donio određene odluke. Te odluke ćemo produžit za još 30 dana. Ići ćemo s prijedlogom prema Gradskom vijeću ovih mjera. Odgoda koju smo donijeli za sva plaćanja se i dalje nastavlja s time da ćemo za sve one gospodarske subjekte koji su morali zbog odluka nacionalnog i našeg stožera biti zatvoreni, njih ćemo osloboditi i plaćanja komunalne naknade. Jednako tako jer su odlukama nacionalnog i našeg stožera zatvoreni restorani, kafići i drugi ugostiteljski objekti u gradu, do kraja godine ćemo ih osloboditi plaćanja poreza na potrošnju. Neće se plaćati niti zakupnina u svim gradskim objektima za sve one koji su morali biti zatvoreni tijekom ovih mjera – rekao je Čehok i najavio aktiviranje poduzetničkog fonda.

– Štedjeli smo kad smo mogli i zato danas imamo 17,7 milijuna kuna prenesenog viška od prošle godine.To je onaj fond sredstava koji ćemo staviti na raspolaganje, bilo gospodarstvu, bilo svima onima koji su pogođeni ovim mjerama. Svi oni koji žele svojim prinosima na bilo koji način potaknuti raspravu ili žele na bilo koji način nama pomoći i ne samo nama, nego i Gradskom vijeću da se donesu što kvalitetnije, ali takve mjere koje će biti od pomoći, dobro su došli – kazao je Čehok i dodao da su se on i njegovi zamjenici odrekli jedne plaće.

Mi smo predložili svim zaposlenicima Grada da razmisle o tome na koji će način pokazati solidarnost prema svim građanima koji su danas u nevolji zbog ovakve krize, a kako će se to napraviti ne znamo, ne ovisi o nama. U suradnji sa sindikatom i samim zaposlenicima mi ćemo sasvim sigurno osigurati da ta mjera solidarnosti bude učinkovita. Nadamo se da će se to onda preliti na sve one zaposlenike koji se plaćaju iz gradskog proračuna. Sa zadovoljstvom mogu reći da su, prema prvim reakcijama, sami zaposlenici svjesni da će ova kriza donijeti određene promjene u rebalansu u gradskom proračunu i spremni su se do određene mjere toga odreći – rekao je Čehok i završio s mjerama za pomoć roditeljima vrtićke djece.

– Molim privatne vrtiće kojima smo rekli da od njihove ekonomske cijene koja je otprilike 1.400 ili 1.500 kuna, tisuću kuna će podmiriti Grad, ovih 500, s obzirom da pola mjeseca nisu radili u punom opsegu ili možda čak nisu radili, ne tjeraju roditelje da plaćaju još nekakva sredstva. Molim privatne vrtiće da budu solidarni. Onima kojima su u našim gradskim vrtićima došle uplatnice, njima će se to na prvom sljedećem, dakle kada budu morali plaćati puni iznos, smanjiti, tako da će roditelji zapravo ta dva mjeseca biti oslobođeni – rekao je Čehok.

Habijan je kazao da je razgovarao s gradskim vijećnicima.

– Ja se odričem svoje naknade kao predsjednika Vijeća. Mogu apelirati na sve druge vijećnike i vijećnice da učine isto. Što se tiče vijećnika HDZ-a, oni su se spremni odreći svoje naknade. Ne bi želio govoriti u ime drugih, odluka je na svakome zasebno. Razgovarao sam s pročelnicom za financije Ivanković, kako tehnički taj dio izvesti. Dogovorili smo da će biti riječ o donaciji koji će svaki vijećnik učiniti, natrag vratiti u proračun, a ta sredstva iskoristiti putem fonda koji je spomenuo gradonačelnik, poduzetničkog fonda za pomoć obrtnicima i malim poduzetnicima – rekao je Habijan.

Avar je kazao da je prihvaćena preporuka gradskog Stožera da se propusnice ne izdaju na jedan dan, već na pet dana te podsjetio da su skrb o starijima, djeci i životinjama glavne kategorije za što oni odobravaju propusnice.

– Čuli smo da se malo liberaliziraju određene mjere. Mi smo dali svoju sugestiju, s obzirom da smo uspjeli zadovoljiti sve mjere koje smo poduzeli, da smatramo da tržnice trebaju raditi. Vidjet ćemo hoće li kroz dan stići odluka nacionalnog Stožera. Ako stigne onda ćemo otvoriti određene dućane tj. objekte sukladno odluci Stožera. Za sad, koliko smo čuli, neće raditi dio gdje su kumice, ali će raditi okolni dućani. Držite se propisanih mjera. Ukoliko se nećete držati da imate ograničeni broj ljudi u prodavaonicama, da imate dovoljno dezinficijensa, gradski Stožer će vas zatvorit. To molim da svi shvatite. Mjere daju rezultate. Za one koji misle da ne treba poštovat odluke, da će nešto postići prijetnjama i vrijeđanjem, jučer je stožer uputio dvije prekršajne prijave prema onima koji su to radili – završio je Avar.

n.kalajdžija / sjever.hr

27.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.