Now Reading:
DOBRO JE ZNATI Koja je normalna tjelesna temperatura i kako razlikovati simptome prehlade, gripe i COVIDA-19?
Full Article 3 minutes read

DOBRO JE ZNATI Koja je normalna tjelesna temperatura i kako razlikovati simptome prehlade, gripe i COVIDA-19?

Ljudsko tijelo nema stalnu temperaturu, a ovisno o vašoj dobi, doba dana, pa čak i aktivnostima koje obavljate, točnije je opisati normalan raspon tjelesne temperature

Od 1851. normalnom tjelesnom temperaturom smatra se 37 ° C koju je ustanovio Carl Reinhold August Wunderlich, ‘otac kliničke termometrije, piše portal Živim.hr.
Međutim, njemački liječnik također je uočio odstupanja u temperaturi ovisno o dobi i spolu, i primijetio da se normalna tjelesna temperatura bolje opisuje kao raspon.
Evo što trebate znati o svojoj tjelesnoj temperaturi.

Normalna tjelesna temperatura

Ljudsko tijelo nema stalnu temperaturu, a ovisno o vašoj dobi, doba dana, pa čak i aktivnostima koje obavljate, točnije je opisati normalan raspon tjelesne temperature: između 36,1 ° C i 37,2 ° C, prema klinici Mayo.
Temperatura može varirati između pojedinaca, gdje su neki članovi obitelji stalno topliji od drugih. To nije nužno loše. Normalni raspon za veliku većinu ljudi je između 36 ° C i 37 ° C.”

Autori nove studije sa Stanforda ukazuju da se promjena tjelesne temperature može povezati s poboljšanjima ljudskog zdravlja i životnog vijeka, jer je tjelesna temperatura pokazatelj brzine metabolizma, prenosi portal Živim.
Stručnjaci kažu kaže da žene mogu imati i različite temperature tijekom mjesečnog menstrualnog ciklusa te ističu mnoge druge čimbenike koji mogu utjecati na temperaturu svakodnevno.

U prosjeku su djeca obično nešto toplija od odraslih, a stariji od 65 godina su hladnija –  kaže Brantly. Vježbanje, hidracija i odjeća također će utjecati na vašu dnevnu temperaturu.
I da, doba dana može utjecati na vašu temperaturu.

-Naša temperatura pada noću tijekom spavanja i povećava se tijekom dana. Najniža temperatura je oko 4 sata ujutro, a najviša u 17 sati – kažu stručnjaci.
Do porasta temperature dolazi zbog povećanog kortizola – hormona stresa – u tijelu kroz dan. Drugi faktor može biti hrana, koja obično malo povisuje temperaturu nakon obroka.

Sick man wearing scarf lying on couch at home under a blanket checking temperature. Living room with table full of medicine and pills. Man with running nose and cough.

Visoka temperatura – simptom bolesti

Visoka tjelesna temperatura jedan je od prvih simptoma bolesti. Prema Cleveland Clinici 38 ° C smatra se groznicom za odrasle, a djeca mogu osjećati vrućicu na nešto nižim temperaturama, ovisno o tome kako je mjerite. Groznica je pokazatelj da se vaše tijelo bori protiv infekcije i uobičajen je odgovor na mnoge vrste virusa i bolesti. Često je povezana s drugim simptomima poput zimice, glavobolje, umora, bolova u tijelu i znojenja.

Gripa, prehlada ili COVID-19?

Groznica je također čest simptom koronavirusa.
Gripa, prehlada ili COVID-19? Jednostavan način prepoznavanja simptoma:

www.sjevert.hr/zivim.hr

27.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.