Now Reading:
U Međimurju nema novooboljelih, prvi pacijent blizu ozdravljenja
Full Article 2 minutes read

U Međimurju nema novooboljelih, prvi pacijent blizu ozdravljenja

U Međimurskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. U protekla 24 sata izvršeno je sedam testiranja i svi su negativni. Testirano je i petero liječnika koji su bili u samoizolaciji, tako da se oni vraćaju na posao, rekao je na današnjoj konferenciji za medije župan Matija Posavec.

Provode se i brojne mjere prevencije. Uz izdvojene korona-ambulante u sklopu zdravstvenih ustanova, nabavljena su i dva kontejnera za dodatne ambulante, a kako bi se zaštitio sustav i liječnici, u izdvojenim će se ambulantama uzimati brisevi i pregledavati svi pacijenti sa sumnjom na koronavirus, pojasnio je međimurski župan.

Izgrađen je i kontejnerski blok s 25 smještajnih jedinica, sanitarnim čvorovima i kuhinjama u kojima je ukupno stotinjak kreveta za slučaj da se situacija pogorša.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinšćak komentirao je zdravstveno stanje oboljelih. Kazao je da je prvi oboljeli jako dobrog općeg stanja. Zabilježen je prvi negativni bris te se očekuje da će za vikend biti potvrđen i drugi te će tako Međimurje imati i prvo ozdravljenje. Drugi je pacijent stabilno i nije na respiratoru.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić poručio je svim pacijentima da uvijek prvo kontaktiraju svog liječnika opće medicine, a ako ne radi, onda call centar koji će usmjeravati na drugog liječnika.

– Dosad smo bili perfektno organizirani. I što ćemo dalje biti bolje organizirani i discipliniraniji, to će nam i rezultati biti mnogostruko efikasniji – rekao je ravnatelj Vrčić i naglasio da će se uzimanjem briseva u izdvojenim ambulantama, koje kreće od subote, rasteretiti i olakšati rad Županijske bolnice.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec osvrnuo se na nepoštivanje odluka nacionalnog Stožera. Rekao je kako primaju dojave građana o kršenju odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja te odluka o radnom vremenu trgovina. Županijski će stožer, kazao je, provesti nadzor svih objekata obuhvaćenog navedenim odlukama.

U nekim se trgovinama koriste neadekvatna, pa i opasna dezinfekcijska sredstva te će se i to kontrolirati, pojasnio je načelnik Stožera, te apelirao i na nedozvoljavanje ulazaka u trgovine bez zaštitnih maski, naglasivši kako takva odluka nije donesena od strane nacionalnog Stožera.

m.furlan/sjever.hr 27.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.