Now Reading:
Ministar Beroš: „Troje prvozaraženih u Hrvatskoj negativno, uskoro bi mogli na kućnu njegu”
Full Article 2 minutes read

Ministar Beroš: „Troje prvozaraženih u Hrvatskoj negativno, uskoro bi mogli na kućnu njegu”

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za HRT da su prva tri oboljela pacijenta u Hrvatskoj negativna na koronavirus i ako se i drugi uzastopni nalaz pokaže negativnim, oni će u roku od 48 sati biti otpušteni na kućnu njegu. Negativna je i djevojčica iz Zagreba koja pohađa školu na Vrbanima.

Vezano za situaciju u Splitu, Beroš je kazao kako su se sve službe pripremile za dolazak trajekta iz Ancone. Svi stranci morali su u karantenu, a domaći u izolaciju. Tako je i napravljeno. Smjernice postupanja su definirane, a detalji se u hodu ‘tjuniraju’. Potrebno je biti oprezan a to svi nastojimo maksimalno biti – kako bi predvidjeli buduće situacije po svim pravilima epidemiologije, kazao je. 

Beroš se ogradio od izjave Angele Merkel

Komentirajući izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da će se koronavirusom vjerojatno zaraziti 70 posto stanovništva te zemlje Beroš je kazao kako se ta pretpostavka teoretski može realizirati, ali nije siguran koliko je znanstveno utemeljena. Dodao je kako se ne boji zaraze koronavirusom jer oko 80 posto oboljelih ima blagu kliničku sliku, a mnogi ni ne znaju da su zaraženi.

Očekujemo još oboljelih, na temelju neposrednih kontakata

Pohvalio je sve djelatnike klinike za infektivne bolesti koji su kako je kazao “sjajno organizirani”. Također je napomenuo da je “sustav javnog zdravstva u RH izuzetno razvijen što možemo zahvaliti Andriji Štamparu” koji se i u Kini borio protiv nekih bolesti.
-Želimo nametnuti EU-u naše viđenje situacije i u tome imamo uspjeha – rekao je Beroš. Dodao je kako u idućim danima očekuje još novooboljelih, na temelju neposrednih kontakata.

Uzbunjivanje javnosti je kazneno djelo

-Važno je da prolongiramo maksimalno ono vrijeme do slobodne cirkulacije virusa u populaciji – rekao je ministar te zaključio:
-Uzbunjivanje i dezinformiranje javnosti na ovu situaciju je kazneno djelo.

Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/HRT

12.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.