Now Reading:
U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI ZASADA NEMA KORONAVIRUSA: Oba nalaza oca i kćeri iz Krapinskih Toplica negativni
Full Article 3 minutes read

U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI ZASADA NEMA KORONAVIRUSA: Oba nalaza oca i kćeri iz Krapinskih Toplica negativni

Skupština Krapinsko-zagorske županije, koja je u tijeku, započela je informacijama o koronavirusu. O njoj su govorili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Tomislav Jadan, te epidemiolog dr. Ivan Lipovac. No, prije toga župan Željko Kolar obavijestio je javnost da su oba nalaza, ona oca i kćeri iz Krapinskih Toplica, negativna.

Jadan je, govoreći o koronavirusu, istaknuo da oko 80 posto oboljelih ima blagu kliničku sliku, njih 20 posto težu dok je gruba procjena smrtnosti oko 2 posto. I on je podsjetio da se treba pridržavati općih pravila higijene kod pranja ruku i upotrebe hrane. Za kirurške maske kazao je da one sprječavaju širenje s bolesnih ljudi na druge.

Što se tiče situacije u Hrvatskoj dva su potvrđena slučaja dok su u Krapinsko-zagorskoj županiji bile tri sumnje. Trenutno se provodi nadzor nad 19 osoba koje su bile u području zahvaćene epidemijom.

-Za sada sve funkcionira prema protokolu i sve držimo pod kontrolom te nema nikakvih specifičnih situacija – zaključio je Jadan. Dodao je da je prije par dana za one osobe koje si neće moći organizirati samoizolaciju da će biti u karanteni. Očekuje se s nacionalne razine da se odrede koje će to lokacije biti.

-Zasada je još uvijek situacija pod nadzorom – završio je Jadan.

Epidemiolog dr. Ivan Lipovac umirio je javnost ističući da je koronavirus jako slična gripi, ali da nema cjepiva i lijeka.

-Za očekivati je da će toga biti. Treba samo provoditi one mjere koje se odnose na kapljične infekcije – prati ruke i izbjegavati rukovanje – poručio je Lipovac.

Javio se Dragutin Ranogajec koji je kazao kako je smrtnost mala i da se histerija diže bez potrebe, ali da će u konačnici najveće probleme imati gospodarstvo. Rekao je da ukoliko se pokaže istinitom informacija da će svi vozači, koji dolaze iz Italije, morati biti u karanteni da će to imati velike posljedice za gospodarstvo.

Na kraju je župan Željko Kolar kazao da su oba nalaza, oca i kćeri, negativan i da i dalje nema koronavirusa na području Krapinsko-zagorske županije.

s.kalajdžija/sjever.hr 26.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.