Now Reading:
U koprivničko-križevačkim školama obilježen Dan ružičastih majica
Full Article 2 minutes read

U koprivničko-križevačkim školama obilježen Dan ružičastih majica

U školama diljem Koprivničko-križevačke županije danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji je popularno nazvan Dan ružičastih majica. Aktivnosti koje se provode u školama usmjerene su protiv vršnjačkog nasilja, odnosno prevenciju vršnjačkog nasilja u ključnim školskim okruženjima te promociji kulture prijavljivanja vršnjačkog nasilja.

Ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu ružičastoj majici, koju je nosio u znak podrške svojoj majci koja je bolovala od karcinoma. Školske kolege odlučile su dići svoj glas protiv nasilnika i solidarizirati se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama i od tada se posljednje srijede u veljači diljem svijeta obilježava ovaj dan s ciljem prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Spomenimo kako je županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova iniciralo i organiziralo prvu akciju povodom Dana ružičastih majica 2014. godine u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac, a kasnije se kampanja provodila i u drugim školama.

Fotografija: ilustracija s prošlogodišnjeg obilježavanja Dana ružičastih majica

www.sjever.hr/kckkz.hr 26.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.