Now Reading:
Može li Međimurka nakon masona Jelenića doći na poziciju glavnog državnog odvjetnika?
Full Article 2 minutes read

Može li Međimurka nakon masona Jelenića doći na poziciju glavnog državnog odvjetnika?

tamara laptos

Nakon što je Dražen Jelenić podnio ostavku s funkcije glavnog državnog odvjetnika, krenula su nagađanja tko bi ga na toj poziciji mogao naslijediti. Kao vrlo ozbiljan kandidat ističe se trenutna zamjenica glavnog državnog odvjetnika Tamara Laptoš, rodom iz Čakovca.

Laptoš je cijeli svoj radni vijek provela u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. U Općinskom odvjetništvu u Čakovcu bila je vježbenica i savjetnica, zamjenica Općinskog državnog odvjetnika, a potom i Općinska odvjetnica. Od 2005. prelazi u USKOK, a 2014. postaje ravnateljicom. Trenutno obnaša funkciju zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

Međimurka je posebno zapažena kao državna odvjetnica na suđenju protiv Ive Sanadera, za što je 2011. na konvenciji Međunarodnog udruženja tužitelja u Seoulu imenovana „tužiteljicom godine”.

tamara laptos

Prema navodima Jutarnjeg, Lapšoš se i prije spominjala u širem krugu kandidata za GDO-a, ali je navodno protiv nje izričito bila tzv. desna struja vladajuće stranke, kao i neki drugi političari čije je interese ili kolege “nagazila” dok je bila zamjenica ravnatelja, a onda i ravnateljica USKOK-a. Međutim, nakon što nije “kliknula” s Jelenićem, koji joj nije dao novi mandat na čelu USKOK-a, Laptoš se kandidirala za hrvatskog predstavnika u Uredu europskog tužitelja i navodno je vrlo blizu toga da bude izabrana na tu funkciju. Stoga je pitanje je li uopće zainteresirana za tu funkciju, kao što je pitanje i je li vladajuća većina zainteresirana da na čelo DORH-a dođe osoba poznata po beskompromisnosti i nespremnosti da osluškuje bilo politike.

Osim Tamare Lapšoš, kao kandidatkinja za glavnog državnog odvjetnika spominje se i Zlata Hrvoj-Šipek, dosadašnja prva Jelenićeva zamjenica, ali i Vanja Marušić, aktualna ravnateljica USKOK-a.

foto: screenshoot

m.furlan/sjeve.hr/jutarnji.hr 21.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.