Now Reading:
ŽUPAN POSAVEC ODLUČNO PORUČIO: “Neću dozvoliti da žitelji Međimurske županije budu taoci nekoliko razbojnika, bandita i kriminalaca koji će terorizirati svoju manjinu, ali i većinsko stanovništvo”
Full Article 3 minutes read

ŽUPAN POSAVEC ODLUČNO PORUČIO: “Neću dozvoliti da žitelji Međimurske županije budu taoci nekoliko razbojnika, bandita i kriminalaca koji će terorizirati svoju manjinu, ali i većinsko stanovništvo”

Stravični događaji u kojem je život izgubila 37-godišnjakinja iz romskog naselja Piškorovec u Međimurskoj županiji posljedica je sustava koji je zakazao, kao i neuvažavanja prijedloga s terena, rekao je to međimurski župan Matija Posavec koji sutra odlazi na hitan sastanak u Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

„Samo ako analizirate jučerašnju situaciju, vidjeli ste da je riječ o obitelji koja ima mnogo djece, korisnicima socijalne pomoći, o kumovanju alkohola, o jednim uvjetima koji su se, ja bih rekao, mogli i spriječiti da je bilo malo više volje i podrške institucija u smislu kontrole trošenja socijalne pomoći, kontrole rada s djecom te sankcioniranja nasilništva, a vidimo prema policijskom izvješću da je ono postojalo”, rekao je župan. Ukazao je na propuste odnosno uputio apel nadležnima od hitnog uvođenja da se strogo namjenski troši socijalna pomoć te kontrola centara za socijalnu skrb. Posavec smatra da je pretpostavka za to hitno zapošljavanje dvadeset socijalnih radnika.

Kazao je kako danas imamo u prosjeku jednog socijalnog radnika na 100 obitelji korisnika socijalne pomoći, a da su 86% korisnika socijalne pomoći od ukupnog broja u Međimurju pripadnici romske nacionalne manjine. Župan drži da je nužno uvesti i veći broj policijskih službenika koji će pridonijeti stvaranju osjećaj sigurnosti.

Ujedno apelira i na strogu kontrolu slanja djece u sustav osnovnoškolskog obrazovanja koje je u Republici Hrvatskoj obavezno, te sankcioniranje roditelja koji to ne poštuje. Jedan od prijedloga međimurskog župana je i uvođenje vaučera kao odgojne mjere, a kao posljedicu nenamjenskog trošenja novca i ukidanje socijalne pomoći.

Svoje će prijedloge Međimurska županija prezentirati Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na sastanku u srijedu. Nakon sastanka očekuje da predstavnici ministarstva kažu koje su to konkretne mjere i potezi koji se moraju odmah povući.

Naglasio je da neće dozvoliti da žitelji Međimurske županije budu taoci „nekoliko razbojnika, bandita i kriminalaca koji će terorizirati svoji manjinu, ali i većinsko stanovništvo”.

„Tome treba stati na kraj i ako država to ne može riješiti, obračunati se s kriminalcima koji rade takva zlodjela, onda je pitanje možemo li se nazivati državom” zaključno je naglasio međimurski župan Matija Posavec.

m.furlan/sjever.hr Foto arhiva 18.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.