Now Reading:
Postoji potencijal za suradnju Ruske Federacije i Krapinsko-zagorske županije te Grada Krapine
Full Article 3 minutes read

Postoji potencijal za suradnju Ruske Federacije i Krapinsko-zagorske županije te Grada Krapine

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar održao je sastanak u petak s izaslanstvom rusko-hrvatske skupine prijateljstva Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije predvođenim voditelj Rusko – hrvatske skupine prijateljstva, član Odbora Vijeća Federacije za međunarodne poslove, zastupa Tambovskuju regiju Aleksej Kondratjev.

“Drago mi je što smo dobili priliku biti domaćini jednoj od posjeta kako bismo mogli prezentirati što Krapinsko-zagorska županija radi i koji su modeli i mogućnosti suradnje između regija u Ruskoj Federaciji i naše županije. 147,7 milijuna eura je ukupan izvoz RH u Rusiju, a preko 9 milijuna eura je iz Krapinsko-zagorske županije, što je dobar pokazatelj, a od 2015. godine do danas naš izvoz u Rusku Federaciju rastao 50%. Kroz razgovor smo došli do toga da to može biti još puno više. Ruska Federacija je jedna od najjačih svjetskih sila, ogromno tržište koje je interesantno za naše gospodarstvo, ali razgovarali smo i o drugim mogućnostima suradnje, razmjeni studenata, ulaganja ruskog kapitala u Krapinsko-zagorsku županiju, razmjeni modela funkcioniranja socijalne politike. Pripremili smo sada preko našeg zdravstvenog Klastera ponudu naših toplica za rusko tržište, pripremili smo materijale na ruskom jeziku, izjavio je župan Kolar.

“Veliki je dio izvoza iz Hrvatske u Rusiju i radimo na razvoju naših odnosa kako bismo imali zajedničku korist, jer imamo imamo dobru međuregijsku suradnju. Imamo nekoliko regija koje su bogate u tehnološkom razvoju, imamo puno projekata i sve ideje do kojih smo došli na ovom sastanku možemo realizirati i doprinijeti razvoju naših zemalja”, rekao je voditelj Rusko – hrvatske skupine prijateljstva Aleksej Kondratjev.

Uz voditelja Kondratjeva bili su i Yurij Arharov, član Odbora Vijeća Federacije za socijalnu politiku, zastupa Sahalinskuju regiju, Sergej Mihajlov, član Odbora Vijeća Federacije za kulturu, znanost i obrazovanje, zastupa Zabajkalskuju regiju. Na sastanku su nazočili i Vedran Babić, voditelj Hrvatsko – ruske skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora te gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović.

m.sopek/sjever.hr 14.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.