Za pacijenta u zabočkoj bolnici nalaz na koronavirus je negativan

24-godišnji mladić, koji je jučer javio Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko zagorske županije te je izoliran u Općoj bolnici Zabok, nije zaražen koronavirusom. Informaciju je potvrdio ravnatelj Opće bolnice Tihomir Vančina.

– Mogu potvrditi da je nalaz negativan. Pacijentu sam priopćio rezultat i sretan je što ide doma. Bio je malo uplašen jer je mjesec dana bio u Kini. Sada se pacijent osjeća dobro. Pacijent danas odlazi, izašao je iz izolacije. Mi smo po protokolu zbrinuli pacijenta. Svi smo sretni završetkom. Nema panike i bolnica je spremna, Zagorje je spremno ukoliko bude potrebe. Sve službe odradile su posao prema protokolu. Bila je to prva provjera u našoj bolnici, nalaz je bio negativan, ali smo testirali sustav koji je savršeno funkcionirao – rekao je ravnatelj za Sjever.hr.

Uzorci su bili poslani u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a do dobivanja nalaza i mladićevi roditelji bili su u kućnoj izolaciji.

Specijalist epidemiologije iz krapinsko-zagorskog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac dobio je informaciju o negativnom nalazu iz zabočke bolnice.

– To znači da smo zasad bez korona virusa, ali „pušemo i na hladno“. Obustavlja se nadzor i nad obitelji, mogu dalje živjeti, ići van. Pacijent je imao atipičnu sliku, nije bilo temperature, niti kašlja, niti teškog disanja. Imao je iscjedak u nosu, moglo je biti bilo što, a kako je bio u Kini iz predostrožnosti smo ga stavili u izolaciju do nalaza, koji je eto bio negativan. I dalje smo u pripravnosti – kazao je Lipovac.

Iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana uputili su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

„Pacijent koji je pod sumnjom na korona virus (COVID-19) zaprimljen u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana u srijedu, 12. veljače 2020. godine, nije zaražen. Ovo su pokazali negativni testovi analize briseva provedeni u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Muškarac mlađe životne dobi koji je nedavno boravio u Kini zaprimljen je u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana 12. veljače 2020. godine nešto iza 13 sati. Pacijent je bio dobrog općeg stanja, s blagim simptomima atipičnim za korona virus. U skladu sa službenim protokolom izrađenim prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva te u suradnji sa svim ostalim nadležnim institucijama pacijenta smo izolirali, uzeli smo uzorke brisa nosa, ždrijela i krvi te ih poslali u Zagreb.

U četvrtak, 13. veljače 2020. godine oko 15.30 sati stigla je potvrda da su nalazi negativni, odnosno da kod pacijenta nema infekcije korona virusom.

Važno je naglasiti da smo svjesni potencijalne opasnosti, ali da nema potrebe za panikom. U slučaju da na području Krapinsko – zagorske županije dođe do pojave korona virusa, mi i sve ostale zdravstvene ustanove imamo pomno pripremljen protokol za postupanje prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i bit ćemo spremni pravodobno i efikasno reagirati. U tu svrhu, pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom, ovdje, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Važno je da javnost bude upoznata s time, kako se ne bi nepotrebno brinula.“

n.kalajdžija / sjever.hr

13.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.