Now Reading:
Pod motom “Čovjek je čovjeku lijek” obilježen Svjetski dan bolesnika
Full Article 4 minutes read

Pod motom “Čovjek je čovjeku lijek” obilježen Svjetski dan bolesnika

Hrvatska udruga medicinskih sestara Podružnica OB Varaždin, u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, i ove je godine obilježila Svjetski dan bolesnika, organizirajući akciju dobrovoljnog darivanja krvi medicinskih sestara i tehničara.

Darujući krv za one kojima je potrebna zdravstveni djelatnici na taj način iskazuju svoju empatiju i humanost.

– Medicinske sestre i tehničari kontinuirano tijekom cijele godine, ovisno o trenutnim potrebama naše transfuzije, daruju krv. Redovito pratimo stanje zaliha krvi koje naša transfuzija objavljuje na mrežnim stranicama bolnice, te nam nije teško na poziv otići ponekad i sa svog radnog mjesta i doći darivati krv jer i na taj način pokazujemo da smo uvijek partneri svojim pacijentima – istaknula je predsjednica HUMS-a Podružnica OB Varaždin Snježana Šobak, mag. sestrinstva, te dodala kako se medicinsko osoblje drži uzrečice “Čovjek je čovjeku lijek”.

– Darujući krv, mi darujemo lijek koji se ne može proizvesti na umjetni način, te tako osiguravamo sigurnu i kvalitetnu skrb za naše bolesnike – zaključila je Šobak.

Medicinskim sestrama i tehničarima u akciji dobrovoljnog darivanja krvi priključili su se i učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, buduće medicinske sestre i tehničari koji krv daruju po prvi puta, ali i koji su u predvorju Službe za kirurške bolesti bolesnicima mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi. Akciju je podržalo i medicinsko osoblje Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin.

– Obzirom na odaziv medicinskih sestara i tehničara ova akcija je izvan svih očekivanja – pohvalila je voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu OB Varaždin Gordana Jaklin, dr. med.

– Medicinske sestre su i inače darivateljice krvi. One su svjesne važnosti krvi, u svom svakodnevnom radu susreću se s krvnim pripravcima, primjenjuju ih i znaju što krv znači za liječenje bolesnika – istaknula je Jaklin.

– Trenutno u našoj bolnici ne nedostaje krvne grupe u smislu da bi netko čekao na transfuziji ili operativni zahvat zbog nestašice. Mi smo čak prošli tjedan određenu količinu krvnih doza poslali i u druge centre diljem Hrvatske gdje je bila potreba za određenom krvnom grupom. Nešto su smanjene zalihe u negativnim krvnim grupama kao što su A-, B- i 0-, ali naši darivatelji koji prate zalihe krvi na mrežnim stranicama OB Varaždin, rado se odazovu na darivanje, tako da do sada nikad nismo ostali bez krvi – pojasnila je Jaklin.

Svjetski dan bolesnika osim na lokaciji Varaždin obilježava se i u Novom Marofu, te Klenovniku.

– U akciju su se uključili i djelatnici Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, te volonteri tamošnje Udruge za palijativnu pomoć „Srce“, koji su zajedno s bolesnicima sudjelovati na svetoj misi. Ujedno je za tamošnje učenike organizirano i čitanje slikovnice “Bakina lokomotiva” autorice Dijane Hereković. U Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku u nedjelju u 15:30 sati već tradicionalno služit će se sveta misa koju će ove godine predvoditi generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić u suslavlju s vlč. Josipom Jagarčecom, župnikom Župe Presvetog Trojstva iz Klenovnika koji bolesnicima svojim prisustvom i molitvom olakšava bolničke dane, pruža duhovnu potporu i daje snagu za ozdravljenje. Nakon mise Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća“ Kaj sad“ i Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik, kao suorganizator, u Velikoj dvorani dvorca Drašković organiziraju humanitarni koncert – nabrojala je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. tech.

Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, utemeljio je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine. Ujedno je to i blagdan Ukazanja Blažene Djevice Marije u Lurdu kojoj se bolesnici mole za ozdravljenje. Od 2013. godine Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) Podružnica OB Varaždin aktivno se uključuje u obilježavanje Svjetskog dana bolesnika.

sjever.hr 13.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.