Now Reading:
Kolar ponovno traži odgovor od ministra Božinovića tko je promijenio odluku struke vezano uz dolazak vatrogasnih vozila – “neću stati dok ne saznam ime i prezime”
Full Article 6 minutes read

Kolar ponovno traži odgovor od ministra Božinovića tko je promijenio odluku struke vezano uz dolazak vatrogasnih vozila – “neću stati dok ne saznam ime i prezime”

Župan Krapinsko-zagorske županije, SDP-ov Željko Kolar, ponovno je u četvrtak, na konferenciji za novinare u Krapini, zatražio od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da pojasni tko je u njegovom ministarstvu, ili Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, promijenio odluku županijske Vatrogasne zajednice o preraspodjeli četiri nova vatrogasna vozila koja bi trebala stići u tu županiju.

Podsjetimo, prošli je tjedan između Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice te četiri DVD-a iz Krapinsko-zagorske županije potpisana suradnja o nabavci novih vozila za DVD u gradu Zlataru te općinama Konjščina, Đurmanec i Krapina. Nakon toga ovog je tjedna dopisom reagirao župan Krapinsko-zagorske županije koji je od ministra Božinovića traži objašnjenje tko je promijenio odluku županijske Vatrogasne zajednice prema kojoj su ta četiri vozila trebala stići u javne vatrogasne postrojbe u Zaboku i Krapini. Kako je na konferenciji pojasnio Kolar, vatrogasna cisterna i šumsko vatrogasno vozilo u JVP Krapina, a veliko i malo navalno vozilo u Zagorsku JVZ Zabok.

Nakon što je ministar u srijedu odgovorio županu Kolaru da zašto nije 2013. radio pritisak na Vladu, koju je vodio SDP-ov premijer, da već tada krenu u nabavku vozila preko EU fondova, Kolar je nezadovoljan takvim odgovorom danas ponovio pitanje tko je i zašto promijenio odluku? Kazao je da će inzistirati na odgovoru tko je promijenio odluku i neće stati dok od ministra ne dobije obrazloženje.

– Operativni program Konkurentnost i kohezija je Europska komisija usvojila 12.12.2014. Ako postoji SDP-ova vlada, a za mene postoji Vlada RH, bila je na vlasti od 23.12.2011. do 22.1.2016. Znate da kad se operativni program donese da treba pripremiti javni poziv i sve ostalo, znači da je ta vlada imala godinu dana da eventualno pokrene taj postupak. Nije bilo dovoljno dobra pa joj građani više nisu dali povjerenje. Vlada u kojoj sada sjedi ministar Božinović imala je čitavu 2016., 2017., 2018., 2019. i tek na početku 2020. realizira ovaj program. To je licemjerno i izbjegavaš odgovor jer ga nemaš, barem ne suvisli – dio je komentara Kolara na Božinovićev odgovor.

Kolar je na konferenciji ponudio cijelu kronolgiju događanja gdje je istaknuo što se dogodilo kada je Hrvatska vatrogasna zajednica prošle godine zatražila da županijska Vatrogasna zajednica pošalje prijedlog kome da se namijene vozila.

– Po primitku dopisa Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije saziva zapovjedništvo koje se očituje na prijedlog, koje analizira stanje vozila, broj intervencija, kako na što bolji način nova vozila iskoristi, bez obzira što bi mi htjeli da bude što manje u upotrebi, međutim profesionalne vatrogasne postrojbe na području Zagorja imaju daleko više intervencija nego što imaju dobrovoljna vatrogasna društva. S time što te dvije profesionalne javne postrojbe, Zabok i Krapina, pokrivaju kompletnu KZŽ. Prijedlog se dostavlja gdje vatrogasna cisterna i šumsko vatrogasno vozilo idu u JVP Krapina, a veliko i malo navalno vozilo u Zagorsku JVZ Zabok – rekao je Kolar te navodi kako je 5. veljače na sjednici stožera HZV glavni vatrogasni zapovjednik,  Tucaković, obavijestio vatrogasne zapovjednike o odluci po kojoj će se dodijeliti vozila odnosno potpisati ugovori. U toj odluci stoji da šumsko vozilo ide u Đurmanec, vatrogasna cisterna u Krapinu, malo navalno vozilo u Zlatar i veliko u Konjšćinu.

– Zapovjednik Lovrenčić se diže i kaže to nije naš prijedlog. Netko je to izmijenio. Glavni vatrogasni zapovjednik kaže ja ne znam, nisam u tome sudjelovao, dobio sam to iz MUP-a da vas danas obavijestim. Zapovjednik Lovrenčić kaže da neće doći na potpisivanje dok ne dobije obrazloženje što se dogodilo – izjavio je župan te kazao kako je osobno nazvao Antu Sanadera, predsjednik VZ Hrvatske, i glavnog zapovjednika Tucakovića. Rekao je da su mu i jedan i drugi izjavili da oni nisu sudjelovali u donošenju odluke o dodjeli vozila.

-Dva krovna čovjeka nisu sudjelovala u dodjeli – zapitao se Kolar.

– Nakon dodjele u subotu saziva pressicu vatrogasna zajednica KZŽ, pohvaljuju čin projekta te postavljaju pitanje zbog čega je došlo do promjene odluke i kako je moguće da ih nitko nije kontaktirao i da im nije dao nikakvo obrazloženje. Pola sata nakon toga i ja imam pressicu i postavljam isto pitanje jer je ovdje u ozbiljnu sumnju dovedena struka. Da li ja kao župan koji imenuje zapovjednika VZ KZŽ moram sumnjati u njegovu stručnost i kompletnog zapovjedništva koje je sudjelovalo u donošenju odluke i donijelo ju je jednoglasno. Šaljem ministru Božinoviću pismu u kojem prije svega pohvaljujem njega i Vladu na tom projektu i dajem uvod o našoj vatrogasnoj zajednici, društvima i načinu života vatrogastva na području KZŽ (…) i molim da mi odgovore tko je taj koji je donio tu odluku – pojasnio je Kolar te se osvrnuo na izjavu ministra u srijedu.

– Prema jednom mediju, MUP odgovara da konačnu odluku donosi HVZ. Tko je taj, ako nije glavni vatrogasni zapovjednik, ako predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice o tome ne zna ništa, tko je taj? Je l’ problem reći tko je to napravio? I onda slijedi razočaranje. Prošli put sam bio ljut zbog toga što se nije poštivala struka, a danas sam tužan, razočaran jer sam mislio da ministar Božinović o kojem imam visoko mišljenje, o jednom diplomatu, čovjeku s karijerom, ponovno je podlegao politici i ne odgovara županu KZŽ nego odgovara SDP-ovom županu. Pa nije SDP-ova VZ KZŽ, a ni zapovjednik ni predsjednik nisu članovi stranke – riječi su župana koji još jednom kaže da se trebala poštivati odluka struke.

– Konačna je riječ struke. Za svaku odluku postoji obrazloženje. Molim ministra da mi pošalje to obrazloženje. Ako je donijela odluku struka, a ovdje kaže ministar da jeste i ako za svaku odluku postoji obrazloženje, u čemu je problem? Očigledno da negdje postoji – novo je pitao Kolar.

Spomenuo je i objavu na službenim stranicama županijskog HDZ-a gdje je naveo citat “zadovoljan što će nabavka ovih vozila uvelike poboljšati tehničku pripremljenost DVD-ova je i saborski zastupnik te predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek koji je i samo bio angažiran da vozila stignu u Krapinsko-zagorsku županiju”.

-Šta je to? -upitao se župan dodajući da se svi čudimo zašto ljudi ne vjeruju institucijama, a s druge strane, kazao je, upravo zbog toga što se politika upliće u odluke struke mladi gube povjerenje u institucije i napuštaju Hrvatsku.

Na kraju je poručio, odgovorajući na novinarsko pitanje,  da ovdje  nije pitanje tko je krivac nego zašto se ne poštuje prijedlog struke. Kazao je da odgovornost treba preuzeti Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica i odgovoriti zašto je samo u ovoj županiji došlo do potpune izmjene odluke struke?

s.kalajdzija/sjever.hr 13.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.