Now Reading:
Gripa hara Zagorjem i Podravinom
Full Article 1 minutes read

Gripa hara Zagorjem i Podravinom

U Hrvatskoj je, zaključno s 9. veljače 2020. godine, službeno registrirano ukupno 20.388 oboljelih od gripe, od kojih je 9.444 prijavljeno tijekom 6. tjedna 2020. godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske i Koprivničko-križevačke županije. Grad Zagreb, Zagrebačka i Varaždinska županija su iznad državnog prosjeka prema stopi oboljelih, a Međimurska ispod. Najmanja je u Požeško-slavonskoj županiji.

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.

Postojeći podaci ukazuju da se nalazimo na vrhuncu sezone gripe koji može potrajati još koji tjedan. Vrhunac sezone bilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. I dalje se u većini država bilježi niska aktivnost gripe dok je u porastu broj država sa srednjim intenzitetom. Oba virusa gripe tipa A i B cirkuliraju u Europi s većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (65 %).

sjever.hr / HZJZ

13.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.